Gemeenteraadsverkiezingen 2014

gemeenteraad

Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen op Texel. Deze worden eens in de vier jaar gehouden. De inwoners van Texel gaan dan naar de stembus om te stemmen voor een nieuwe gemeenteraad.

Iedereen die 18 jaar oud is en de Nederlandse nationaliteit heeft, mag stemmen. Je krijgt dan een stempas thuis gestuurd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen moet je ook wonen in de gemeente waar je stemt. Het gekke is dat je als je jezelf verkiesbaar stelt, je niet in deze gemeente hoeft te wonen. Dit hoef je pas als je lid van de raad wilt worden.

texel politiek

Niet alleen de bekende politieke partijen die je misschien uit de Tweede Kamer kent doen mee, zoals de PVDA en VVD. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn er ook lokale partijen, partijen die bijvoorbeeld alleen in die gemeente voorkomen en die speciaal opgericht zijn voor het opkomen van de belangen van die gemeente.

Elke partij heeft een verkiezingsprogramma, hier staan de standpunten in die deze partij belangrijk vindt. Ook moet een partij een kandidatenlijst opstellen, degene die bovenaan de lijst staat is de lijsttrekker van de partij. Hij of zij is dan het gezicht en woordvoerder van die partij.

Niet elke gemeente heeft evenveel raadsleden, het ligt eraan hoeveel inwoners een gemeente heeft.

De overheid bestaat uit drie lagen, het Rijk, de provincie en de gemeente. Het bestuur van de gemeente bestaat uit: het college van B & W (burgemeester en wethouders) en de gemeenteraad.

De wethouders worden gekozen door de gemeenteraad.

De wethouders hebben allemaal een eigen werkterrein, een portefeuille. Zo is er bijvoorbeeld een wethouder van onderwijs en sport en cultuur . Het wethouderschap is vaak een volledige baan en je krijgt er dan ook een salaris voor. Dit is anders dan bij raadsleden in de gemeenteraad, deze krijgen alleen een vergoeding. Raadsleden doen dit werk meestal naast hun gewone baan.

groenlinks pvda vvd cda d66 texel

De gemeenteraad heeft drie belangrijke taken:

 1. Vaststellen van de grote lijnen van het beleid. Dus, afspreken wat er moet gebeuren en hoe dat gedaan gaat worden
 2. Controleren van college van B & W.
 3. Vertegenwoordigen van de burgers van een gemeente. Ze zijn tenslotte ook gekozen door de burgers.

Welke partijen doen er op Texel mee tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014?

 1. PVDA
 2. Texel 2010
 3. VVD
 4. CDA
 5. Texels Belang
 6. D66
 7. Groenlinks
 8. Lijst 8

Klik op de partij om naar de site van deze partij te gaan.

De Texelse Courant heeft een online kieswijzer gemaakt om de kiezer een handje te helpen.

Beeldmateriaal:

Gemeente Texel

De dag voorafgaand aan de verkiezingen organiseert OSG de Hogeberg de zogenaamde scholierenverkiezingen. Leerlingen van de OSG die het vak maatschappijleer volgen of gevolgd hebben, mogen dan stemmen. Officieel mogen de meeste leerlingen nog niet stemmen, daarvoor moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Deze stemmen tellen niet mee voor de echte gemeenteraadsverkiezingen, maar geven wel een beeld welke politieke standpunten belangrijk zijn voor jongeren. Om de leerlingen voor te bereiden op hun keuze, wordt er in de lessen Maatschappijleer hier extra aandacht aanbesteed. Zo worden er standpunten uit verkiezingsprogramma’s besproken.

In het kader van de verkiezingen komen er raadsleden langs in de klas. Niet om hun eigen partij te promoten, maar om te vertellen wat het werk in de gemeenteraad inhoudt.

De uitslag van de verkiezingen wordt op dinsdag 18 maart gepresenteerd in de raadszaal in Leiden. Ook wordt dan de uitslag op www.scholierenverkiezingen.nl gepubliceerd. Je kunt de uitslag dan per school terug vinden

Een gedachte over “Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.