Kenau

kenau

Op 6 maart 2014 is de Nederlandstalige film ‘Kenau’ uitgekomen. De film gaat over Kenau Simonsdochter Hasselaer, zij woonde in de 16e eeuw in Haarlem. Het verhaal speelt zich af tijdens de Nederlandse Opstand.

Wij gebruiken het woord ‘kenau’ vaak niet op een positieve manier. Als iemand over een vrouw zegt: ‘Dat is ook een kenau zeg!’, wordt daar meestal mee bedoeld dat een vrouw een ‘manwijf’ is. Van oorsprong is het eigenlijk helemaal geen negatief woord, er wordt eigenlijk mee bedoeld dat een vrouw haar mannetje staat.

Het woord ‘kenau’ stamt af van de naam van Kenau Simonsdochter Hasselaer. Toen zij gevochten zou hebben tegen de Spanjaarden met haar vrouwenleger zou er gezegd zijn: ‘Die vrouwen lijken net mannen, moet je zien hoe ze vechten!’.

Nadat Kenau’s man was overleden in 1562 nam Kenau de scheepswerf en houthandel van haar man over. Ze was een felle tante, als iets niet naar haar zin was liet ze dat merken. Ze heeft dan ook verschillende keren een rechtszaak tegen iemand aangespannen. Kenau stond niet bekend als een zachtaardige vrouw, het was zoals we wel noemen een haaibaai. In die tijd hadden vrouwen nog weinig te vertellen, ze zorgden eigenlijk alleen voor het gezin of hielpen mee met de dagelijkse gang van zaken.

Kenau Haarlem

Schilderij uit 1854 van Barend Wijnveld en Johannes Hinderikus Egenberger: Kenau Simons Hasselaer op de wallen van Haarlem. Bron: wikimedia

In 1572 – 1573  wilde Nederland onafhankelijk zijn van de Spanjaarden. Het was de tijd van de Nederlandse Opstand. De Spanjaarden hadden de stad Haarlem afgesloten, niemand kon er meer in of uit. Kenau besloot daar iets aan te doen, ze riep vrouwen op om niet langer af te wachten maar zelf het heft in handen te nemen! Zo sprokkelde ze 300 vrouwen bij elkaar en vocht daar mee tegen de Spanjaarden.

Keanu heeft echt bestaan, maar het verhaal dat zij een vrouwenleger van wel 300 vrouwen samengesteld zou hebben en daarmee tegen de Spanjaarden gevochten heeft is niet helemaal waar. Het was uitzonderlijk voor een vrouw dat zij zich zo inzette tegen de Spanjaarden, ze gedroeg zich meer als ‘man’.  Het verhaal werd iedere keer een beetje meer aangedikt, Kenau zou steeds meer heldhaftige dingen gedaan hebben en werd uiteindelijk een heldin.

kenau plaatje

Bron afbeelding: wikipedia

De film die in 2014 verschenen is, is duidelijk geromantiseerd. Kenau heeft echt bestaan en is in de film in de juiste historische context geplaatst, maar je kunt echt merken dat het een film is. In de hoofdrollen spelen Monic Hendrickx, Barry Atsma en Sallie Harmsen.

In 2013 heeft Tessa de Loo een boek geschreven gebaseerd op het filmscript van de film ‘Kenau’.

Beeldmateriaal:

Game

Speel de verdediging van Kenau en haar vrouwenleger na in het spel: Kenau’s vrouwenleger

Een gedachte over “Kenau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.