16 september: studiemiddag Rijksmuseum

 

Rijksmuseum

Op 16 september 2014 bezocht ik een studiemiddag voor docenten geschiedenis van het Rijksmuseum. Het thema van deze middag was De Republiek, periode 1515 – 1648. Eén van de onderwerpen voor het examen geschiedenis nieuwe stijl. Het Rijksmuseum heeft in het kader van dit onderwerp een rondleiding gemaakt voor examenleerlingen. IMG_2434[1]

Na een korte introductie werden de mogelijkheden van de Rijksstudio besproken. Met deze webtool kun je details in schilderijen zo inzoomen op je beeldscherm of digibord, dat het eigenlijk nog mooier is dan in het echt.

Bij de introductie van een nieuw onderwerp of bij het begin van een les gebruik ik vaak een afbeelding. Zo gebruik ik bij het onderwerp ‘Reformatie’ bijvoorbeeld vaak het schilderij Zielenvisserij. Hiervoor gebruikte ik voorheen een afbeelding die ik gewoon via Google gevonden had. Met de webtool Rijksstudio kun je het schilderij levensgroot maken en nog inzoomen ook. Jammer dat ik dit niet eerder geweten had!

Op het schilderij blijkt zelfs een grapje van de schilder te staan die mij nog niet eerder was opgevallen. De schilder heeft namelijk een levensechte vlieg geschilderd.

IMG_2443[1]

Zielenvisserij van Adriaen van de Venne uit 1614. Het schilderij beeldt de strijd tussen de protestanten en katholieken tijdens de reformatie uit.

Je kunt dit soort details opslaan in je eigen Rijksstudio als je een account hebt aangemaakt. Maar je kunt ook bijvoorbeeld zelf een collectie maken met jouw lievelingsstukken. Handig ter verduidelijking in de klas. (Klik hier om de webtool Rijksstudio uit te proberen)

Daarna was er een college ‘Republiek aan zee’  van Jeroen van der Vliet, conservator en gespecialiseerd in maritieme geschiedenis. Hierbij maakte hij gebruik van schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Zijn collectie is ook terug te vinden in de Rijksstudio, klik hier.

Na dit college kregen we een rondleiding door het Rijksmuseum aan de hand van een aantal vooraf gekozen voorwerpen en schilderijen. Een rondleiding zoals ook de leerlingen van het examen geschiedenis gaan maken.

De tijd vloog voorbij, voordat ik het wist was het alweer 17:00 en ging het museum sluiten. Graag had ik zelf nog even rustig in het museum willen kijken. Ik ben er wel eerder geweest, maar er is zoveel te zien. Dat kun je nooit allemaal in één dag bekijken. Misschien een goed idee om hier eens met leerlingen naar toe te gaan, het Rijksmuseum biedt namelijk ook voor VMBO onderbouw leerlingen een programma aan.

IMG_2442[1]

Attributen die gebruikt zouden zijn door Kenau tijdens het Beleg van Haarlem.

Karel V doet in 1555 afstand van de troon. Rechts zie je de werelddelen symbolisch afgebeeld.  Links zie je Neptunus, hij symboliseert de macht die Karel V had op zee.

Karel V doet in 1555 afstand van de troon.
Rechts zie je de werelddelen symbolisch afgebeeld. Links zie je Neptunus, hij symboliseert de macht die Karel V had op zee.

IMG_2468[1]

De sprong van Jan van Schaffelaar. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten offerde Jan van Schaffelaar zichzelf op om zijn mannen te beschermen. Tijdens de rondleiding kon ik hier nog snel een foto van maken. Deed mij eraan denken om dit verhaal eens in de klas te vertellen! 🙂

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Omdat de schutters vonden dat zij niet herkenbaar afgebeeld waren is het schild rechtsboven met de namen van de schutters geplaatst. Van links naar rechts zie je een ritueel van het schieten op de achtergrond terug.  Ook opvallend is het kleine meisje links op het schilderij. Zij draagt om haar middel een dode kip, met de klauwen omhoog. Dit zou een symbool voor de kloveniers.

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
Omdat de schutters vonden dat zij niet herkenbaar afgebeeld waren is het schild rechtsboven met de namen van de schutters geplaatst.
Van links naar rechts zie je een ritueel van het schieten op de achtergrond terug.
Ook opvallend is het kleine meisje links op het schilderij. Zij draagt om haar middel een dode kip, met de klauwen omhoog. Dit zou een symbool zijn voor de kloveniers.

Schilderij van de Beeldenstorm in 1566.  Omdat de attributen in de kerk van waarde waren gingen de mensen voorzichtig te werk, zo konden zij er nog wat aan verdienen als zij dit zouden verkopen!

Schilderij van de Beeldenstorm in 1566.
Omdat de attributen in de kerk van waarde waren gingen de mensen voorzichtig te werk, zo konden zij er nog wat aan verdienen als zij dit zouden verkopen!

IMG_2451[1]

 

Een gedachte over “16 september: studiemiddag Rijksmuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.