Pinterest gebruiken in de klas

pinterest

Pinterest is een digitaal prikbord waarbij je afbeeldingen of andere zaken die je tegen komt op internet kunt prikken, oftewel ‘pinnen’. Je kunt zo verschillende prikborden maken en deze delen met andere mensen. Het wordt over de hele wereld gebruikt. Miljoenen mensen maken zogenaamde pinboards aan en zetten hier zaken die op zij leuk of interessant vinden.

Je kunt Pinterest gebruiken voor persoonlijk vermaak en pinboards maken met je favoriete plaatjes. Maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken in de klas. Hoe kun je Pinterest gebruiken in de klas?

Praktische handleiding voor het gebruiken van Pinterest

Voor het gebruik van Pinterest heb je een account nodig. Als je al een Facebook account hebt kun je hiermee een account aanmaken.

Het aanmaken van een account bij Pinterest.

Het aanmaken van een account bij Pinterest.

Als je dit hebt gedaan kun je een pinboard aanmaken.

Het aanmaken van een pinboard.

Druk op de rode knop om een board aan te maken als je alles ingevuld hebt.

Deze afbeelding die ik (uiteraard!) op Pinterest tegen kwam geeft uitleg over wat de icoontjes betekenen

Bron afbeelding: http://www.edudemic.com/

Bron afbeelding: http://www.edudemic.com/

Aan de slag!

Ten eerste kun je natuurlijk een pinboard maken met lesideeën, zaken die je nog eens zou willen doen in de klas of die jou inspireren. Je kunt afbeeldingen zoeken via de loep in Pinterest zelf, of zaken toevoegen die je op internet tegenkomt. Dan druk je op de ‘Pin it’ knop.

Het gebruik van Pinterest kan wel een beetje verslavend werken. Je komt zo veel plaatjes en interessante informatie tegen, dat het soms moeilijk is om niet alles aan je board toe te voegen. Het is verleidelijk om alles wat je tegenkomt en interessant lijkt meteen toe te voegen. Om het overzichtelijk te houden voor jezelf en de leerlingen kun je het best alleen relevante afbeeldingen en video’s toevoegen.

Als het voor persoonlijk gebruik is maakt het natuurlijk niet zo veel uit. 🙂

Pinterest gebruiken bij het vak Geschiedenis

Op mijn school hebben we in ieder lokaal de beschikking over een digibord. Vaak gebruik ik bij de introductie van een nieuw onderwerp een afbeelding. Bij geschiedenis doe ik dit bijvoorbeeld door een schilderij of voorwerp te zoeken die bij dit onderwerp hoort.

Bij het vak geschiedenis is de geschiedenis opgedeeld in tien verschillende tijdvakken. Per tijdvak heb ik daarom een pinboard aangemaakt om de kenmerkende aspecten van dit tijdvak in op te slaan. Dit kunnen afbeeldingen zijn, maar ook video’s of andere interessante zaken die ik tegen kom. Deze afbeeldingen kan ik dan zo op het bord projecteren en hierbij vertellen.

tijdvak7

Voorbeeld van een pinboard op Pinterest.

Ook kun je juist de leerling nieuwsgierig maken door een afbeelding op het bord te zetten. Bijvoorbeeld door onderstaande afbeelding op het bord te zetten. Wat valt er op aan dit schilderij? In welk tijdvak zou je dit schilderij kunnen plaatsen en waar kun je dat aan zien? Waar zou het kleine bakje vooraan voor zijn?

De anatomische les van Dr. Willem van der Meer. Geschilderd door Michiel Jansz van Mierevelt.

De anatomische les van Dr. Willem van der Meer. Geschilderd door Michiel Jansz van Mierevelt. Waarschijnlijk is het lichaam dat wordt gebruikt voor deze anatomische les van iemand die ter dood veroordeeld was.  Aan dit schilderij valt op dat de mensen die afgebeeld staan niet naar het lijk kijken, maar naar de schilder. Of degene die naar het schilderij kijkt. Op de voorgrond zie je een bakje met een soort wierook om de stank te verhullen.

De afbeelding kun je dan rechtstreeks vanuit je eigen pinboard projecteren op het bord. Ook kun je vragen naar de samenhang tussen afbeeldingen, waarom zouden juist deze afbeeldingen bij elkaar zitten in een pinboard?

Ook zou je de leerlingen zelf met Pinterest aan de gang kunnen zetten. Zo kun je bijvoorbeeld de leerlingen een moodboard laten maken met de kenmerkende aspecten van een tijdvak, of een pinboard over een historisch figuur.

Pinterest gebruiken bij het Nederlands

Bij het vak Nederlands zou je als docent een pinboard kunnen maken van de literatuurlijst. Zo kunnen de leerlingen een boek uitkiezen op basis van de voorkant, iets dat sommige leerlingen misschien wel aanspreekt.

Voorbeeld van een pinboard met als onderwerp literatuur.

Voorbeeld van een pinboard met als onderwerp literatuur.

De leerlingen zouden als opdracht een pinboard kunnen maken waarbij zij een boek uitbeelden in relevante afbeeldingen. Ook zou je dit kunnen toepassen bij het aanleren van nieuwe woorden of begrippen. De leerlingen beelden nieuwe woorden of begrippen uit in afbeeldingen. Dit kan net zo goed bij ieder ander vak.

Natuurlijk kun je ook een pinboard aanmaken met tips, tips bij spelling en grammatica bijvoorbeeld. Er zijn veel verschillende schema’s en afbeeldingen te vinden met leertips.

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden. Het leukste is om zelf aan de gang te gaan en het gewoon eens uit te proberen!

Hierbij nog een paar voorbeelden van pinboards, klik op de afbeelding om naar het bijbehorende pinboard te gaan.

tijdvak9

Tijdvak 9, de tijd van wereldoorlogen.

Mundo Thema 7 Onderwerpen: cultuurstelsel, Nederlands - Indië, VOC, Indonesië.

Mundo Thema 7
Onderwerpen: cultuurstelsel, Nederlands – Indië, VOC, Indonesië.

Heb je tips of suggesties? Laat het weten! 🙂

 

2 gedachtes over “Pinterest gebruiken in de klas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.