7 mei 2014: Bezoek Den Haag

denhaag

Op 7 mei 2014 hebben de leerlingen van 3MAVO van OSG de Hogeberg het Binnenhof in Den Haag bezocht. Dit bezoek was een initiatief van de vorige gemeenteraad. Zij wilden jongeren meer politiek bewust maken. De jeugd heeft tenslotte de toekomst.

Een goede manier is dan natuurlijk om de leerlingen mee te nemen naar het hart van de politiek, Den Haag!

Samen met een deel van de gemeenteraad en de sectie Maatschappijleer zijn de leerlingen van 3MAVO een middag naar het Binnenhof geweest. Halverwege de middag voegde de burgemeester zich bij de groep.

De stichting ProDemos organiseert educatieve rondleidingen rond het Binnenhof. Aan de hand van activerende werkvormen werd eerst de voorkennis van de leerlingen (en de raadsleden!) getoetst. Per goed antwoord konden de leerlingen een muntje verdienen. Bij sommige vragen werden de hersens flink aan het werk gezet, hoe zat dat ook alweer met de koning? Heeft hij nu wel of geen stemrecht? En wat was ook alweer het verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer?

Daarna was het tijd om het Binnenhof te gaan verkennen aan de hand van een speurtocht. Ook hierbij konden de leerlingen muntjes verdienen.

Uiteraard stond een bezoek aan de Tweede Kamer ook op het programma. Hierbij had de burgemeester nog een verrassing in petto, ze had een ontmoeting geregeld met Alexander Pechtold van D66. De leerlingen mochten hem vragen stellen, dit varieerde van vragen over zijn werk tot vragen over zijn persoonlijke leven.

Zo wilden de leerlingen graag weten waarom hij voor de politiek gekozen heeft en of hij huisdieren heeft. Alexander Pechtold vertelde grappend dat hij voor de politiek gekozen heeft omdat hij dan geld krijgt voor het geven van zijn mening. Ook vertelde hij dat houthakken één van zijn hobby’s is, zo hoor je nog eens wat.

Aan het eind van de dag werden de muntjes geteld die de leerlingen konden verdienen bij een goed antwoord. Per groep werd er een winnaar uitgeroepen, die het enige echte ProDemos kaartspel kreeg.

Het onderwerp politiek is één van de thema’s die hoort bij het vak Maatschappijleer. De leerlingen van 3MAVO hebben dit onderwerp al behandeld en moesten dus eigenlijk al over voorkennis beschikken. Gelukkig hadden de meeste leerlingen goed opgelet in de klas, waardoor de meeste vragen goed beantwoord werden.

Dit jaar hebben de leerlingen meegedaan aan de scholierenverkiezingen voor de gemeenteraad. (Zie artikel: gemeenteraadsverkiezingen en scholierenverkiezingen) . In het kader van deze verkiezingen zijn er ook raadsleden in de klas op bezoek geweest.

Het was een geslaagde middag, volgend jaar weer?

den haag

Deze foto’s heb ik niet gemaakt tijdens het uitje van 7 mei. Deze middag moesten we camera’s en telefoons inleveren omdat we aan eind van het programma naar de Tweede Kamer gingen. Deze foto’s heb ik eerder gemaakt tijdens een bezoek aan Den Haag in de herfstvakantie van 2013. Er was toen een speciale rondleiding die in het teken stond van 200 jaar Koninkrijk. Hier stond onder andere ook een bezoek aan de Ridderzaal op het programma.

Lees ook het artikel:

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.