VVD winnaar van de scholierenverkiezingen

uitslag

VVD is de winnaar geworden van de scholierenverkiezingen  op OSG de Hogeberg met 23,19 % van de stemmen. De PVDA, vier jaar geleden nog de winnaar onder de Texelse scholieren, is 2e geworden met 19,57 % van de stemmen. Landelijk had D66 de meeste stemmen, 19,02% van de landelijke stemmen gingen naar deze partij. De VVD is landelijk 2e geworden met 18,3 van de stemmen. 306 leerlingen brachten hun stem uit.

Een dag voorafgaand aan de echte gemeenteraadsverkiezingen, organiseerde OSG de Hogeberg de scholierenverkiezingen. Alle leerlingen die het vak maatschappijleer volgen of hebben gevolgd mochten hun stem uitbrengen. De mediatheek in de school werd tijdelijk ingericht als stemlokaal en bemand door leerlingen.

Deze stemmen tellen niet mee voor de echte gemeenteraadsverkiezingen, maar geven wel een indicatie welke politieke standpunten belangrijk zijn voor jongeren.

Om de leerlingen voor te bereiden op hun keuze, werd er in de lessen maatschappijleer hier extra aandacht aanbesteed. Zo hebben veel leerlingen de stemwijzer van de Texelse Courant gemaakt. Helaas was deze niet gericht op jongeren, het taalgebruik was voor veel leerlingen te moeilijk. Met behulp van de docent hebben de leerlingen deze alsnog kunnen maken.

In het kader van de verkiezingen zijn er ook raadsleden langs geweest in de klas. Niet om hun eigen partij te promoten, maar om te vertellen wat het werk in de gemeenteraad inhoudt.

In 2010 won de PVDA de scholierenverkiezingen voor de gemeenteraad op OSG de Hogeberg met 23,38% van de stemmen. VVD wist toen slechts 14,81% van de stemmen van de Texelse scholieren binnen te halen.

19 maart zijn de echte gemeenteraadsverkiezingen op Texel. Vier jaar geleden hadden de scholierenverkiezingen de winnaar voorspeld, zou dat dit jaar weer zo zijn?

uitslag2

Bekijk hier de volledige uitslagen van de scholierenverkiezingen op OSG de Hogeberg.

Een gedachte over “VVD winnaar van de scholierenverkiezingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.