Politiek in Nederland

politiek nederland

Op televisie zie je de Tweede Kamer vaak voorbij komen, bijvoorbeeld op het journaal. Ook de ruimte voor de vergaderzaal zie je veel op televisie, hier wachten de journalisten de Kamerleden op om ze te interviewen. In principe zijn er iedere 4 jaar verkiezingen voor de Tweede Kamer. Iedereen die ouder is dan 18 jaar en een Nederlands paspoort heeft, mag stemmen. Soms zijn er al eerder verkiezingen, bijvoorbeeld omdat verschillende partijen het niet eens worden over een kwestie. Dan ‘valt’ het kabinet. Wat doet de Tweede Kamer eigenlijk? Wat zijn de taken van de Tweede Kamer? Wat is het verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer?

Parlement

De ministers besturen Nederland, maar voor hun plannen hebben ze toestemming nodig van het parlement. Parlement komt van het Franse woord ‘Parler’, dat betekent praten. Toepasselijk! Ons parlement bestaat uit twee ‘kamers’, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Je zou het eigenlijk niet denken als je de naam ervan ziet, maar de Tweede Kamer is het belangrijkst van de twee.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft 150 leden, er worden 150 personen gekozen bij de verkiezingen door het volk. Je kunt dit in de vergaderzaal zien aan de blauwe stoelen (zetels). De 150 blauwe stoelen voor de kamerleden hebben het wapen van de Tweede Kamer op de bovenkant staan.  Om een meerderheid in de Tweede Kamer te hebben is een meerderheid van de zetels nodig nodig. Dat wil zeggen dat de politieke partijen bij elkaar 76 zetels moeten hebben. Er zijn 150 zetels, dus de helft plus 1.  Vaak moeten politieke partijen daarom samenwerken. Als de partijen samen een kabinet kunnen vormen dat noemen we ook wel een coalitie.

Taken van de Tweede Kamer

De Tweede Kamer mag wetten wijzigen. De 2 belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn het maken en wijzigen van wetten en controleren of de regering haar werk goed doet.

Op dinsdagochtend vergaderen de verschillende politieke partijen, ’s middags is er een vragenuur. Dan kunnen kamerleden vragen stellen aan het kabinet. Woensdag en donderdag zijn er ‘gewone’ vergaderingen.

Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft 75 leden. Zij mogen geen wetten wijzigingen, ze oordelen over wetten. Ze komen maar één keertje in de week bij elkaar, meestal op een dinsdag. Voor de meeste mensen in de Eerste Kamer is dit geen fulltime baan, maar hebben ze er nog een andere functie of baan bij.

verschil regering en kabinet

Minister

Een minister is iemand in de regering die aan het hoofd van een bepaald ‘ministerie’ staat. Dat wil zeggen dat hij of zij aan het hoofd staat van één bepaald onderwerp. Zo heb je bijvoorbeeld een minister van Financiën, een minister van Defensie en een minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Minister – president

De minister-president is de leider van het kabinet. We noemen hem ook wel Premier (‘Eerste’). Tot nu toe zijn dit altijd mannen geweest. De minister – president is geen lid van de Tweede Kamer, hij is wel bij sommige vergaderingen in de Tweede Kamer aanwezig om te vergaderen met Kamerleden.

Links en rechts

verschil links en rechts

Er zijn verschillende politieke stromingen, in principe zijn de belangrijkste ‘links’ en ‘rechts’. In de vergaderzaal van de Tweede Kamer zitten de ‘linkse’ partijen dan ook links van de voorzitter en de ‘rechtse’ partijen rechts.

Je kunt ook onderscheid maken tussen ‘conservatieve’ partijen en ‘progressieve’ partijen. Conservatieve partijen willen alles vooral bij het oude houden en progressieve partijen willen juist meer veranderen.

Wanneer mag je stemmen?

Wanneer mag je stemmen

kiesrecht

Belangrijke begrippen:

Minister:  een minister is iemand in de regering die aan het hoofd van een bepaald ‘ministerie’ staat. Dat wil zeggen dat hij of zij aan het hoofd staat van één bepaald onderwerp.

Minister – President: leider van het kabinet, leider van de ministers en hun staatssecretarissen.

Politieke partij: groep mensen met dezelfde ideeën over het bestuur van een land, provincie of gemeente.

Regering: het bestuur van een land, de koning en de ministers.

Tweede Kamer: groep van 150 mensen die door het volk wordt gekozen. Taken: controleren van de regering en het goedkeuren van wetten.

Verkiezingen: dag waarop mensen mogen stemmen op een persoon van een politieke partij door wie ze bestuurd willen worden.

Beeldmateriaal:

Filmpje Tweede Kamer

Filmpje Politieke partijen

Filmpje Wat doet de Eerste Kamer?

Filmpje Tweede Kamerverkiezingen

2 gedachtes over “Politiek in Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.