De eerste boeren

de eerste boeren

Hoe leefden de eersten boeren? Hoe veranderde het leven toen zij van jagers en verzamelaars, boer werden?

Revolutie

Natuurlijk ging dat niet in één keer. Het veranderen van een samenleving van jagers en verzamelaars in een samenleving van boeren heeft duizenden jaren geduurd. We noemen deze verandering ook wel een revolutie, in dit geval dus de landbouwrevolutie.

Het leven van jagers en verzamelaars

De eerste mensen leefden als jagers en verzamelaars. Dat wil zeggen dat ze aan hun eten kwamen door te jagen op dieren en door het verzamelen van eten in de omgeving. Deze mensen leefden als nomaden, ze hadden geen vaste woonplaats. Ze trokken iedere keer rond, iedere keer als er geen of weinig eten in de omgeving meer was trokken ze weer verder naar de volgende plek.

Vaste woonplaats

Rond het jaar 9000 v. Christus veranderde dit. De mensen ontdekten dat zij hun eigen eten konden verbouwen. Nu was het niet meer nodig om iedere keer rond te trekken. De mensen kregen een vaste woonplaats.

De eerste boeren

De eerste boeren leefden in het Midden – Oosten. Ongeveer 5000 jaar gelden kwamen de eerste boeren in Nederland, om precies te zijn in Zuid – Limburg

tijdlijn eerste boeren

(Klik op het plaatje om het groter te maken)

Landbouw en veeteelt

Op de akkers rondom de woonplekken verbouwden de boeren hun eigen voedsel. Ook begonnen ze dieren te houden en fokken. Niet alleen voor vlees, maar ook voor producten van dieren zoals melk of eieren. Door dieren te houden was er meer kans dat je genoeg eten had dan bij jagen. Er kwamen namelijk steeds meer mensen en er was daarom ook meer vlees nodig. Vaak was het niet genoeg om alleen op dieren te jagen.

De mensen leerden steeds meer over hoe de natuur werkte. Ze kwamen erachter hoe je bijvoorbeeld graan moest verbouwen.

Ontstaan van steden

Door het ontstaan van de landbouw is het leven van de jager en verzamelaars heel erg veranderd. Zij hoefden niet langer rond te trekken op zoek naar voedsel. Ze konden nu op één plek wonen en daarom ook meer tijd en zorg besteden aan het maken van een huis. Zo ontstonden er steeds stevigere huizen. –> De mensen kregen meer bezittingen en uiteindelijk zijn er zo dorpen en daarna zelfs steden ontstaan.

Begrippen eerste boeren

Belangrijke begrippen:

Boeren: mensen die werken in de landbouw

Jagers en verzamelaars: Mensen die leven van de jacht op dieren en het verzamelen van vruchten en noten in de natuur

Landbouw: het bewerken van land en het houden van dieren voor de productie van voedsel

Nomaden: mensen zonder vaste woon of verblijfplaats

Revolutie: grote verandering

Beeldmateriaal:

Filmpje:

De eerste boeren

 

3 gedachtes over “De eerste boeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.