De hunebedden

De hunebedden

In de periode 3500 – 2700 voor Christus zijn de hunebedden gebouwd. Bijna alle hunebedden in Nederland zijn te vinden in de provincie Drenthe, vooral in de buurt van Borger en Emmen.  Wat zijn deze hunebedden eigenlijk? Waar waren ze voor bedoeld? Wie hebben ze gebouwd? En hoe hebben ze dit vroeger gebouwd zonder machines?

Landbouwrevolutie

In het artikel ‘de eerste boeren’ heb je kunnen lezen hoe de samenleving veranderde toen de landbouw ontstond. De jagers en verzamelaars werden boeren. De mensen trokken niet meer rond op zoek naar voedsel, maar hadden een vaste woonplaats waar zij voedsel verbouwden op akkers.

Trechterbekervolk

De mensen die in deze tijd in Drenthe leefden noemen we ‘trechterbekervolk’. Bij opgravingen hebben de archeologen heel veel bekers in de vorm van een trechter gevonden. Deze vondsten zijn één van de oudste overblijfselen die we gevonden hebben van de mensen die toen in Nederland leefden.

Trechterbeker, deze vonden ze in de omgeving van de hunebedden. Deze pot is gevonden in  de bodem bij Hooghalen, 10 km ten zuiden van Assen. (foto :  Drents Museum

Trechterbeker, deze vonden ze in de omgeving van de hunebedden. Deze pot is gevonden in de bodem bij Hooghalen, 10 km ten zuiden van Assen. (foto : Drents Museum

Hunebedden

De hunebedden werden gebruikt als massagraf, de ‘gewone’ mensen werden daar in begraven. Mensen met een belangrijke of hoge functie kregen een privé graf.

Zwerfkeien

De stenen die gebruikt werden om de hunebedden te maken wegen gemiddeld ongeveer 40.000 kilo (!). Het zijn zwerfkeien die ongeveer 150.000 jaar geleden vanuit Scandinavie in de IJstijd door gletsjers hier naar toe zijn gekomen.

De bouw van een hunebed

De bouw van een hunebed

De bouw van Hunebedden

Het is niet met zekerheid te zeggen dat de bouw van een hunebed op bovenstaande wijze is gedaan. Maar het is wel de meest aannemelijke. Machines waren er natuurlijk nog niet in de tijd. Archeologen hebben experimenteel onderzoek gedaan, dat wil zeggen dat ze hebben geprobeerd met dezelfde soort materialen en middelen om een hunebed na te bouwen. Daarom denken we dat de mensen een hunebed vroeger op deze manier hebben gebouwd.

Wil je eens een kijkje nemen bij de hunebedden? Kijk dan op de site, hunebedcentrum.

Hunebedden

Foto: R. Zijm

Foto: R. Zijm

Foto: R. Zijm

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Foto: L. Tuntelder

Beeldmateriaal:

De bouw van een hunebed

3 gedachtes over “De hunebedden

  1. Yvonne Fock zegt:

    Er zijn nauwelijks beenderen gevonden in de hunebedden,
    Het waren meer plaatsen om samen te komen en feesten te vieren. Rituelen jaarfeesten? ?
    Op die heide echte herkenningspunten om de route te bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.