5 mei Bevrijdingsdag

vrijheid

Ieder jaar op 4 mei herdenken wij de oorlogsslachtoffers die gevallen zijn tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Op 5 mei vieren wij in Nederland Bevrijdingsdag. Op deze dag in 1945 gaven de Duitsers zich over en werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetters. Nog niet alle delen van Nederland werden meteen op deze datum bevrijd. Op Texel gebeurde dit bijvoorbeeld pas op 20 mei.

We vieren met Bevrijdingsdag niet alleen dat Nederland in de Tweede Wereldoorlog bevrijd werd.  Ook staan we stil bij het feit dat wij in Nederland in vrijheid kunnen leven. Helaas is dit in de rest van de wereld niet altijd zo. Er is nog steeds oorlog en mensen leven niet overal in vrijheid.

Vrijheid heeft niet alleen met oorlog te maken.  Het heeft ook te maken met respect hebben voor elkaar en jezelf kunnen zijn. Zelfs in een land als Nederland kun je niet altijd zijn wie je bent. Mensen worden bijvoorbeeld buitengesloten om hun seksuele geaardheid, huidskleur of afkomst.

Iedereen heeft recht om te zijn wie hij is, iedereen heeft recht op vrijheid.

Ieder jaar tijdens de lessen Mens & Maatschappij besteden we aandacht aan de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Onderstaande foto’s heb ik twee jaar geleden gemaakt. We hebben toen met elkaar een vrijheidsmuur gemaakt. Mijn leerlingen hebben toen als opdracht gekregen om op één A4 uit te beelden wat vrijheid voor hun betekent. Alle posters hebben we toen bij elkaar op het prikbord gehangen om zo een vrijheidsmuur te creëren.

Wat is vrijheid?

vrijheid2

vrijheid3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.