NRO-congres

onderwijs

Op 4 november 2015 werd het eerste NRO-congres georganiseerd in Amersfoort voor het primair en voortgezet onderwijs.

De letters NRO staan voor Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek: het coördineert de programmering en financiering van onderzoek naar onderwijs. Het doel hierbij is verbeteren en vernieuwen van het onderwijs. Op dit congres konden onderzoekers en mensen uit het onderwijs elkaar ontmoeten. Er werden verschillende onderzoeken en uitkomsten gepresenteerd.

NRO-congres

Leraren en onderzoekers

Een tijdje geleden ontving ik een e-mail of ik referent wilde zijn voor één van de onderzoeken over 21st century skills. Eerlijk gezegd had ik nog niet eerder gehoord van het NRO. Eigenlijk is dat jammer. Je zou veel kunnen bereiken als je onderzoekers en mensen uit de onderwijspraktijk met elkaar kunt verbinden. De vraag is dan natuurlijk: hoe? Dit congres is een stap in de goede richting.

Ook onderzoekers merken vaak dat er op school niet veel animo is voor onderzoek. Zo was te lezen in het e-zine van het NRO-congres:

Roos Scharten (Expertisecentrum Nederlands): “Als ik op een school kom met een voorstel voor een onderzoek, dan zie ik vaak argwaan. ‘Wat wil je?’ ‘Hoeveel tijd gaat dat ons kosten?’” Zelfs als een schoolleider er soms wel helemaal achter staat, blijkt het moeilijk te zijn om de hele school voor onderzoek te interesseren. Een grote groep van de docenten ziet het als tijdsverspilling, want alles komt natuurlijk bovenop de normale werklast.

Workshops

Op het congres waren er drie rondes met verschillende werkvormen. Per ronde kon er gekozen worden uit verschillende workshops; van presentatie en pitches tot interactieve werksessies.

Kortlopende NRO-onderzoeken in het VO

In de eerste ronde had ik gekozen voor een sessie waarin verschillende NRO-onderzoeken uit het VO gepresenteerd werden. Hierin werd een korte pitch gegeven en daarna werden de resultaten gepresenteerd. Later was het mogelijk om voor een vervolgsessie te kiezen met meer informatie. Jammer genoeg had ik daar geen tijd voor, maar later komen alle presentaties online! 🙂

NRO-congres

Ruimte voor de docent, keuzevrijheid van de leerling! – Maartje Janssen.

NRO-congres

Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de mens- en maatschappijvakken – Jannet van Drie Leerlingen schrijven betere teksten in de mens- en maatschappijvakken als hier in de vaklessen expliciet aandacht aan gegeven wordt.

Onderzoek onderwijs

Het effect van adaptief oefenen op leeruitkomsten en -prestaties. – Ilja Cornelisz. Leerlingen die adaptief oefenen, krijgen gemiddeld moeilijkere vragen en leren daar mogelijk meer van. Maar zij blijken niet beter te presteren op toetsen.

21st century skills

Digital native of digitaal naïef? Digitale geletterdheid van 14-jarigen in internationaal perspectief – Martina Meelissen

Hier werden de resultaten gepresenteerd van het ICILS (International Computer and Information Literacy Study.

Lees meer:

21e-eeuwse vaardigheden in het Nederlandse curriculum – Petra Fisser (SLO)

De 21e-eeuwse vaardigheden blijken niet structureel of doelmatig aan de orde te komen in het uitgevoerde curriculum. Het blijkt dat leraren ook aangeven meer ondersteuning hier in te willen. Het SLO ontwikkelt nu voorbeeldlesmateriaal met een zogenaamde ‘bijsluiter’ voor leraren, met meer informatie over de vaardigheden en over manieren om die in het onderwijs aan de orde te stellen.

Lees meer:

Creatief ontwerpen in de klas, makkelijk gemaakt – Remke Klapwijk en Fenne van Doorn

Door kinderen uit te dagen met realistische ontwerpopgaven ontwikkelen zij creatieve en probleemoplossende vaardigheden. Deze zijn onderdeel van de 21e-eeuwse vaardigheden.

Lees meer:

Meer lezen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.