Oorlogsmonument Joost Dourleinkazerne

Texel Blog

Vlak voor de Joost Dourleinkazerne bij de Mok staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Georgische Opstand. Het bestaat uit drie onderdelen, een groot wit kruis en twee plaquettes.

Wit kruis

Het grote witte kruis is een Russisch-Orthodox kruis. Dit staat er ter herinnering aan de zeventig Georgiërs die in april 1945 op het kazerneterrein van de Mok gefusilleerd zijn. In 1947 zijn deze slachtoffers herbegraven op de Georgische begraafplaats.

Het kruis stond eerst op een andere locatie, namelijk meer richting de duinen. In 2003 heeft het kruis de plek gekregen waar het nu staat, vlak voor de Joost Dourleinkazerne. Er is toen ook gekozen om een gedenkplaat toe te voegen voor de Texelse slachtoffers.

Texelse slachtoffers

Een van de gedenkplaten is speciaal voor de Texelse slachtoffers die toen gevallen zijn. Tijdens de Georgische Opstand werden er veertien Texelse mannen opgepakt door de Duitsers. Vier van deze mannen wisten te ontsnappen…

View original post 35 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.