NOT 2017

schermafdruk-2017-01-31-06-46-10

Op 25 januari bezocht ik de NOT in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is een grote beurs voor iedereen met interesse in onderwijs en wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Ik heb er de afgelopen jaren een traditie van gemaakt om het ene jaar naar de IPON te gaan en het andere jaar naar de NOT.
Ieder jaar doe ik veel inspiratie op en kom ik terug met tassen vol folders, boeken  en andere leuke onderwijsgerelateerde zaken.

Personeelsuitje?

Ik hoorde van een collega dat er scholen zijn die van zo’n beurs een personeelsuitje maken. Jammer genoeg doet onze school daar niet aan, maar het is wel een erg leuk idee. Hoe gaaf zou het zijn om een studiedag op zo’n manier te kunnen besteden? Ik durf te wedden dat iedereen na het bezoek van de NOT met een positief gevoel en boordevol inspiratie terugkomt. 🙂

Planning

Van tevoren had ik een planning gemaakt voor de dag. Niet op papier, maar wel in mijn hoofd. Dat werkt meestal net zo goed. Er waren een aantal stands op de beurs waar ik in ieder geval langs wilde. Maar ook wilde ik heel graag op de terugweg Dom Under op, of eigenlijk onder, het Domplein bezoeken. Het zou dus een hele drukke dag worden, maar dat had ik er graag voor over.

We vertrokken  met de boot van 8 uur naar Den Helder om daarna door te rijden naar Utrecht. 🙂

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vakoverstijgende projecten

Het lijkt mij super als we op mijn school meer gaan werken met vakoverstijgend onderwijs. Het vak Nederlands zou hier een grote rol in kunnen spelen. Een paar jaar geleden waren we in de onderbouw van het vmbo hier al mee begonnen. Maar door allerlei omstandigheden en wisselingen in onze schoolleiding is dit eigenlijk nooit verder ontwikkeld.

Het zou leuk zijn om een uitstapje te koppelen aan een vakoverstijgend project. Vooral bij het Zuiderzeemuseum werd ik erg enthousiast. Er is daar veel lesmateriaal beschikbaar en de werknemers van het museum zouden ook graag mee willen denken over de mogelijkheden.

Ideeën voor een vakoverstijgend thema gecombineerd met een uitstapje:

  • Zuiderzeemuseum: Industriële Revolutie – geschiedenis, aardrijkskunde en Nederlands
  • Rijksmuseum: Gouden Eeuw – Of iets anders met geschiedenis – kunst en Nederlands? Het leuke bij het Rijksmuseum is dat onze school in aanmerking komt voor de Rijksbus, deze bus vervoert de leerlingen gratis naar het Rijksmuseum! 🙂
  • Bodyworlds: werking van het lichaam – samenwerking Nederlands en leergebied mens en natuur?

21 eeuwse vaardigheden stimuleren

wp-1485590284126.jpg

Hier werd ik heel enthousiast van! In december heb ik gevraagd aan mijn coachleerlingen wat zij graag zouden willen doen in het nieuwe jaar. Mijn leerlingen kwamen met het idee om een moestuintje te beginnen met elkaar. Er was een leerling die nog een heleboel van die moestuintjes van Albert Heijn overhad. We zouden dan beginnen in de vensterbank en daarna doorgaan in een echt moestuintje in de buurt van school. (Die hadden we vroeger altijd, maar worden eigenlijk niet meer gebruikt). Toen ik deze moestuin zag moest ik hier ineens weer aandenken. Een moestuin zou de 21 eeuwse vaardigheden kunnen stimuleren: samenwerken, ‘out of the box‘ denken en kritisch denken. En het is natuurlijk ook gewoon erg leuk. 🙂

wp-1485590417426.jpg

Deze schaaktafel zagen we staan bij een fabrikant van schoolartikelen voor op het plein. In eerste instantie moest ik aan The Sims denken. Ik weet nog dat ik bij mijn Sims vroeger ook zo’n tafel neerzette in huis, ze konden dan extra intelligentie punten krijgen. Je zou zo’n schaaktafel ook in het echt kunnen gebruiken. Niet om leerlingen extra intelligentie punten te laten werven, maar wel om juist 21 eeuwse vaardigheden te stimuleren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Leraren Ontwikkelfonds

logo-lerarenontwikkelfonds

Ik had al eerder van het Leraren Ontwikkelfonds gehoord. Je kunt een initiatief indienen voor het PO of VO en hier subsidie voor krijgen. Je krijgt dan professionele begeleiding en gaat naar drie bijeenkomsten. In de kraam heb ik een tijdje gepraat met iemand die een initiatief had ingediend en hier mee bezig is. Ook heb ik daarna met een coach gepraat en dat zorgde ervoor dat ik helemaal enthousiast werd.

Op dit moment heb ik jammer genoeg niet veel tijd. Maar het lijkt mij wel leuk om hier volgend schooljaar mee aan de slag te gaan. Een andere collega was ook enthousiast, dus misschien gaan we volgend jaar ook een verzoek indienen. 🙂

Voorbeelden van interessante initiatieven van het Leraren Ontwikkelfonds

De Weddenschap

Bij de kraam van Stichting Lezen maakte ik kennis met De Weddenschap: een campagne dat leerlingen op een leuke manier stimuleert om meer te lezen. Het is de bedoeling dat leerlingen proberen in een half jaar tijd drie boeken proberen uit te lezen.

Als de leerlingen dat redden krijgen zij een certificaat en maken ze kans op verschillende prijzen. Ook zijn er bekende Nederlanders die De Weddenschap aangaan en regelmatig hierover vloggen op de website van De Weddenschap.
Dit schooljaar ga ik het niet meer redden om met mijn leerlingen mee te doen. Maar het is zeker een idee voor volgend jaar.

Coachkaarten

Vorige keer had ik spijt dat ik de coachkaarten van Pica niet gekocht had. Ik had ze natuurlijk ook gewoon op internet kunnen bestellen. Maar het is soms leuker om iets ‘in het echt te kopen’.
Dit schooljaar ligt bij ons de focus meer op coachen. Ik ben benieuwd of ik mijn kaarten hier ook bij kan gebruiken. Misschien bij de gesprekken die soms een beetje ‘stroef’ gaan, of bij leerlingen waarbij wat minder te bespreken is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.