Inspiratiedag – ICT in de onderwijspraktijk

Onderwijspraktijkdag_2017_SLB_klein

Op 8 april werd er op het Amadeus Lyceum in Vleuten een inspiratiedag georganiseerd over de mogelijkheden van het gebruik van ICT in de onderwijspraktijk. Samen met mijn collega Ivar ging ik al vroeg van huis om hier aanwezig te kunnen zijn.

Al snel zagen we bekende gezichten zoals Rhea, Glenn en Petra.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Workshop 1 – Mogelijkheden van Sway en Forms

De eerste workshop ging over Sway en werd gegeven door Marien Zonneberg, oftewel Meneer ICT.

Hij liet ons zien hoe we met Sway gemakkelijk zelf een interactieve presentatie konden maken. Sway maakt het mogelijk om een digitaal verhaal te vertellen. Je voegt zelf tekst, video’s, afbeelding of andere content toe en Sway maakt er een presentatie van.

Je zou dit in de klas kunnen gebruiken om zelf digitale lessen te maken. Of om leerlingen presentaties te laten maken, een boekverslag of iets anders. Er zijn zoveel mogelijkheden!

Vervolgens liet Marien zien hoe je Forms kon gebruiken. Je kunt met Forms vragenlijsten, enquêtes of testjes maken. Het handige van deze tools is dat je het met OneNote kunt integreren. Je plaatst gemakkelijk een Sway of Form in OneNote.

Je kunt leerlingen de verwerking van de lessen in OneNote laten maken. Zo wordt OneNote een soort digitaal schrift voor de leerlingen waar je als docent altijd in kunt kijken en opmerkingen kunt plaatsen als het nodig is. Door middel van Forms kun je controleren of leerlingen de lesstof begrepen hebben. Maar je zou het ook kunnen inzetten als een soort evaluatie, wat hebben de leerlingen geleerd van deze opdracht?

Workshop 2 – Office Mix for Powerpoint: leren binnen en buiten de klas

20170408_114326

Deze workshop werd gegeven door Irene van der Spoel. Zij heeft een interessante site gemaakt genaamd Today’s Teaching Tools.

Als je Office Mix installeert krijgt PowerPoint 2016 een ingebouwde opnamefunctie. Je kunt dan je presentaties of lessen opnemen. Deze opgenomen lessen kun je dan gemakkelijk delen met je leerlingen zodat ze het terug kunnen kijken. Ik zou zelf niet snel een les opnemen, maar het zou wel handig zijn als je bijvoorbeeld instructievideo’s maakt.

Schermafdruk 2017-04-10 07.30.55

Office Mix maakt het mogelijk om je lessen op te nemen. Je kunt daarna het gemaakte filmpje delen met je leerlingen zodat zij het terug kunnen kijken.

Jammer genoeg is Office Mix nog niet beschikbaar voor mijn MacBook. Het zou een mooie vervanger zijn voor Screencast-o-Matic!

Workshop 3: Skype in the Classroom

20170408_133258

De laatste workshop werd gegeven door Rein Kroon. Met Skype in the Classroom kun je contact maken met leraren en leerlingen over de hele wereld. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een gastspreker uitnodigen of zelfs virtuele schoolreisjes organiseren. Ook kun je leerlingen lesgeven via Skype als het door omstandigheden niet mogelijk is om naar school te komen.

mystery-skype

Mystery Skype is een soort spel waarbij de klas moet achterhalen waar de andere klas zich bevindt. Leerlingen mogen alleen ja of nee antwoorden op vragen. Bij deze opdracht gebruiken leerlingen de 21 eeuwse vaardigheden. Om erachter te komen waar de andere klas zich bevindt, maken de leerlingen gebruik van topografie en kritisch nadenken.

20170408_171908

En weer terug naar het eiland! 🙂

Hoe ga ik nu verder?

Jammer genoeg heb ik niet alle workshops kunnen volgen. Ik heb bewust een keuze gemaakt en besloten dat ik via het educatieprogramma van Microsoft zelf aan de slag ga met het onderdeel Minecraft in de klas.

Tijdens deze dag heb ik geleerd hoe ik zelf met Sway digitale lessen of presentaties kan maken. Hier ben ik meteen mee aan de slag gegaan. Al liep ik wel meteen tegen een ‘probleem’ aan. Blijkbaar kan ik alles wat ik maak met mijn schoolaccount alleen maar delen binnen de organisatie van de school. Ik wil graag de zaken die ik maak ook delen met andere mensen buiten de organisatie. Daarom heb ik een nieuwe account aangemaakt en zo kan ik mijn Sways wel delen met ‘de hele wereld’.

Hier een voorbeeld van de Sway die ik gemaakt over deze dag.

Skype in the Classroom is op dit moment nog Engelstalig. Het ziet er er veelbelovend uit, maar ik laat dit onderdeel toch even links liggen. Op dit moment past het nog niet goed binnen mijn lessen. Maar voor collega’s die Engels of aardrijkskunde geven is het wel erg interessant.

Graag zou ik Sway en Forms willen integreren in OneNote. Ik heb alleen met klas 1 en 2 met OneNote gewerkt. Graag zou ik de laatste periode hier nog mee aan de slag willen. Ik wil dan met Sway een digitale les maken en via Forms controleren of leerlingen lesstof begrepen hebben. De uitwerking van de digitale les via Sway maken de leerlingen dan in hun eigen OneNote. Op dit moment heb ik het erg druk dus ik weet niet zeker of dit plan helemaal van de grond komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.