Flipping the Classroom met Screencast-O-Matic

Flipping the Classroom

Met het gratis programma Screencast-O-Matic is het voor iedereen mogelijk om een instructievideo op te nemen. In het onderwijs wordt steeds vaker gebruikt gemaakt van instructievideo’s. Instructie is niet meer plaatsgebonden, het hoeft niet meer plaats te vinden in het lokaal. Hoe kun je zelf gemakkelijk een instructievideo maken?

Flipping the Classroom is op dit moment een ware trend in onderwijsland. Hierbij zijn de instructie van de docent en de verwerking hiervan, in de vorm van opdrachten maken, omgekeerd. De docent geeft als huiswerk op om de leerlingen een instructievideo te laten kijken. Leerlingen kunnen dan naar eigen behoefte luisteren naar deze instructievideo. Dit hoeft niet perse een door de docent zelf opgenomen video te zijn, dit kan ook een al bestaande video zijn. Er is tegenwoordig steeds meer digitaal lesmateriaal in de vorm van video’s beschikbaar.

In de les kan de docent dan aan de slag met de verwerking van de lesstof. Zwakkere leerlingen kunnen extra ondersteuning krijgen. Als leerlingen thuis aan de slag moeten met huiswerk hebben zij geen docent tot hun beschikking die hen begeleidt of waar zij vragen over de lesstof kunnen stellen. Als je de boel omdraait, dus als je de klas ‘flipt’, zou leren dus effectiever zijn.

Voorbeeld van een instructievideo:

Maar hoe kun je nu zelf gemakkelijk een instructievideo maken? 

Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een computer, microfoon en een internetverbinding. Als je een laptop gebruikt heeft deze vaak een ingebouwde microfoon, anders kun je voor niet al te veel geld een externe microfoon kopen. Probeer deze van te voren uit.

Het programma Screencast-O-Matic is zoals de naam al zegt een screencast programma. Het neemt dus je scherm op.

Je kunt op verschillende manieren je instructievideo ‘vorm’ geven. Net alsof je voor de klas een les geeft en dan gebruikt van een hulpmiddel als een PowerPoint of Prezi. Alleen geef je dan je les op de computerscherm.

Persoonlijk vind ik Prezi niet handig om mee te werken. Het ziet er vaak prachtig uit, maar ik vind het een onrustig beeld geven door al dat zoomen en ‘draaien’. Een PowerPoint is gestructureerd en geeft een rustig beeld.  Maar zoals is al schreef, dat is iets persoonlijks. Als jij het zelf een fijn programma vindt moet je het vooral gebruiken. In dit artikel gebruik ik PowerPoint als voorbeeld, maar het kan natuurlijk ook een ander programma zijn.

Als je je PowerPoint klaar hebt kun je aan de slag. Zorg ervoor dat je telefoon uitstaat en dat je niet gestoord kunt worden. Alle geluiden hoor je namelijk ook terug op je video!

Druk op F5 om je PowerPoint fullscreen te krijgen.

Stap 1

Ga naar de site: http://www.screencast-o-matic.com

Klik op 'Start recording' om te beginnen. (Klik op deze afbeelding om deze groter te maken)

Klik op ‘Start recording’ om te beginnen. Kies voor de ‘free’ version. 
(Klik op deze afbeelding om deze groter te maken)

Stap 2

Je krijgt nu een opname balk in beeld. Als je wilt kun je schermresolutie aanpassen. Druk op F5 om je PowerPoint fullscreen te krijgen.

Je krijgt nu deze balk in beeld.  Met de rode knop begin je met opnemen.

Je krijgt nu deze balk in beeld. Met de rode knop begin je met opnemen.

Stap 3

Klik op de rode knop, na het aftellen begint het programma meteen opnemen. Het neemt alles wat je doet op het scherm en het geluid door je microfoon op.

Na het aftellen begint het programma met opnemen.

Na het aftellen begint het programma met opnemen.

Stap 4

Begin met praten en het geven van je les. Door op de spatiebalk te klikken gaat je PowerPoint verder. Dit is hoorbaar in het filmpje, probeer het daarom zachtjes te doen.

Stap 5

Wil je even pauze houden? Of ben je klaar? Druk dan tegelijkertijd op ALT – P. Je krijgt dan het opnamebalkje weer in beeld. Je kunt terug gaan en een stukje opnieuw opnemen. Of klikken op ‘restart’ als je helemaal opnieuw wilt beginnen. Als je klaar bent druk je op ‘done’.

Je zult merken dat het in begin even wennen is om tegen je computer te praten. Ook is het aan te raden om af en toe een kleine pauze te houden door op ALT – P te drukken. Dan kun je even een slokje water nemen, je keel schrapen of slikken

Screencast

Klaar? Druk op ‘done’

Stap 6

Je krijgt dan dit scherm. Als je nog niet helemaal tevreden bent druk je op Back, rechtsboven.

Als je helemaal klaar bent druk je op Publish to Video File.

screencast

 

Stap 7

Je kunt nu je filmpje opslaan. Zorg ervoor dat je voor HD kiest bij de optie ‘Size’. Dit komt de kwaliteit van het filmpje ten goede als je het op Youtube zet.

Sla nu je filmpje op. Let er op dat je voor 'HD' kiest.

Sla nu je filmpje op. Let er op dat je voor ‘HD’ kiest.

Klaar! Omdat het een gratis programma is, staat er nu wel een watermerk onderin je filmpje met de naam van het programma. Uiteraard kun je ook betalen voor het programma zodat dit niet het geval is, maar ik vind het zelf niet storend.

Als je wilt kun je nu je filmpje op Youtube zetten. Hier heb je wel een account voor nodig, dit is gratis. Een Gmail account is al voldoende.

Sleep je opgeslagen filmbestand hier naar toe.

Sleep je opgeslagen filmbestand hier naar toe.

Net zoals zoveel zaken is dit ook een kwestie van oefening baart kunst.

Heb je vragen of hulp nodig? Neem contact met mij op.

 

 

 

2 gedachtes over “Flipping the Classroom met Screencast-O-Matic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.