Onderzoek: hulpmiddelen bij het leren

hulpmiddel

Ik was benieuwd wat mijn andere leerlingen gebruiken als hulpmiddel bij het leren. In twee andere klassen waarin ik Geschiedenis geef heb ik ook een klein onderzoekje gehouden.

Voor deze leerlingen maak ik (nog) geen Youtube filmpjes of ander digitaal materiaal. Maar bied ik wel verschillende manieren om te leren aan. Iedere leerling leert op zijn eigen manier en zo kunnen ze zelf kiezen wat zij fijn vinden om te gebruiken bij het leren. Deze verschillende manier verzamel ik voor ze op http://www.maaikezijm.com , iedere klas die ik lesgeef heeft een ‘eigen’ pagina aan de linkerkant.

Zo zorg ik ervoor dat de begrippen en jaartallen in WRTS en Quizlet staan. In de Havo / Vwo brugklas is er zelfs een leerling die hierbij helpt.  Ook heb ik voor de leerlingen een samenvatting beschikbaar. Begin van ieder leerjaar sta ik stil bij de verschillende manieren waarop je kunt leren, in een Brugklas ga ik hier dieper op in. Dan maak ik met de leerlingen een mindmap, of een begrippenflap. Zo kunnen de leerlingen erachter komen wat het best bij hun werkt.

Beide klassen geven aan dat ze het nog steeds het fijnst vinden om het boek te gebruiken bij het leren. Ook zouden ze in de toekomst ook graag gebruik willen maken van Youtube als hulpmiddel. Er is al veel beschikbaar voor het vak Geschiedenis, maar dit is vooral voor eindexamenklassen. Voor de onderbouwklassen is het aanbod nog heel schaars. In de toekomst zou ik zelf voor deze doelgroep meer filmpjes willen ontwikkelen.

Het verschil tussen het gebruik van Quizlet vind ik opvallend. In klas 1D word dit veel meer toegepast dan in mijn andere klassen. Ik ben er nog niet helemaal achter wat hiervan de reden is, als iemand suggesties heeft hoor ik het graag.

Leuk om te zien dat de leerlingen in deze twee klassen http://www.maaikezijm.com een fijn hulpmiddel bij het leren voor het vak Geschiedenis vinden.

11

26 mei 2014

222

2 gedachtes over “Onderzoek: hulpmiddelen bij het leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.