Webapp: ClassDojo

dojo

Met de (web)applicatie ClassDojo stimuleer je positief gedrag van leerlingen op een leuke manier. In deze applicatie maak je als docent een klas aan, leerlingen krijgen hierbij een eigen avatar. Een eigen monstertje die zij zelf kunnen aanpassen. Bij gewenst gedrag krijgt dit monstertje van de leerling een plusje en bij negatief gedrag een minnetje. Hoe kun je dit toepassen in de klas en wat zijn mijn ervaringen met deze (web)applicatie?

Inlogscherm als je naar www.classdojo.com gaat. Deze appicatie is in heel veel talen beschikbaar, waaronder Nederlands.

Inlogscherm als je naar http://www.classdojo.com gaat. Deze appicatie is in heel veel talen beschikbaar, waaronder Nederlands.

Voor docent, ouders en leerlingen is het gewenste en ongewenste gedrag inzichtelijk. Als je als docent een klas aanmaakt krijg je per leerling een inlogcode die zij zelf kunnen gebruiken en één voor de ouders.

Het programma heeft een optie waarbij je als docent berichten naar ouders kunt sturen. Je kunt als docent helaas geen berichten naar leerlingen sturen. Voor mij is deze optie eigenlijk helemaal niet interessant, waarom zou ik via dit programma contact met ouders opnemen? Ik mail of bel ze liever.

Waarom moet je ClassDojo gebruiken in de klas volgens de organisatie zelf?

Waarom je ClassDojo moet gebruiken in de klas volgens de organisatie zelf

Afgelopen week heb ik dit programma in twee klassen uitgeprobeerd. Mijn mentorklas en een tweede klas waaraan ik Mens & Maatschappij geef.

De leerlingen reageerden vanaf het begin meteen heel erg enthousiast. Vooral bij het maken van een eigen monstertje. Daarna wilden ze eigenlijk meteen met de applicatie aan de slag. Dat was meteen al de grote tegenvaller, behalve dat de leerlingen een eigen monstertje kunnen maken, kunnen ze daarna eigenlijk niets meer. Ze kunnen alleen inzicht krijgen in de rapporten over hun gedrag.

Iedere leerling krijgt standaard een monstertje, maar zij kunnen deze wel zelf net zo aanpassen als zij zelf willen

Iedere leerling krijgt standaard een monstertje, maar zij kunnen deze wel zelf net zo aanpassen als zij zelf willen

Eigenlijk een gemiste kans. Je zou behalve het plusjes en minnetjes systeem ook een echt beloningssysteem moeten hebben. Dat je bijvoorbeeld een speciale pet of ander item voor je monstertje kunt winnen bij een bepaald aantal plusjes. Of dat je een bijvoorbeeld een spelletje vrij kunt spelen.

Voorbeeld: Als je een leerling een plusje geeft omdat hij iets positief gedaan heeft

Voorbeeld: Als je een leerling een plusje geeft omdat hij iets positief gedaan heeft

Voor de leerlingen werkte ClassDojo op korte termijn wel positief, zij waren zich bewust van hun eigen leerproces en probeerden zoveel mogelijk ‘plusjes’ te halen. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een leerling een plusje te geven als hij of zij iemand ergens mee geholpen heeft. Spontaan waren er leerlingen, vooral in de tweede klas, die elkaar gingen helpen om zo plusjes te verdienen.

Gewenst gedrag

Gewenst gedrag. Je kunt als je wilt meer knoppen toevoegen en deze ook zelf benoemen.

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag. Je kunt als je wilt knoppen met ongewenst toevoegen en deze ook benoemen.

Na een paar dagen waren de leerlingen al een stuk minder enthousiast. Zij kijken nog wel naar de plusjes en minnetjes, maar het nieuwe was er al weer een beetje af. Met een beloningssysteem zou dit wél stimulerender werken.

Aan de andere kant is dit programma wel een mooie manier om gewenst en ongewenst gedrag bespreek te maken.

Rapport van gewenst en ongewenst gedrag.

Rapport van gewenst en ongewenst gedrag. Je kunt dit per klas of per leerling zien.

Mijn collega van het vak Wiskunde heeft dit programma ook uitgeprobeerd. We hadden het idee om dan samen een klas te runnen. Maar dat kan helaas niet met dit programma, je kunt als docent wel meerdere klassen hebben maar deze niet delen met andere docenten. Erg jammer!

Ook kun je als docent geen eigen monstertje kiezen. Je hebt wel de keus uit verschillende monstertjes, maar je kunt ‘m niet zelf aanpassen. Ook kun je onderling met andere docenten geen contact onderhouden.

Het programma voelt nog niet helemaal af, ik mis veel opties. Het voelt een beetje als een gemiste kans, het had veel mooier kunnen zijn. Ik ben dan ook benieuwd of de organisatie dit nog verder gaat ontwikkelen.

Ga naar de site van ClassDojo en probeer het zelf uit. 

Met dank aan Meester Gijs, tijdens zijn webinar wees hij de deelnemers (waaronder ikzelf) op het gebruik van dit programma.

 

7 gedachtes over “Webapp: ClassDojo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.