Lodewijk XIV en het absolutisme

Lodewijk XIV

“L’etat c’est moi – De staat, dat ben ik”

Lodewijk XIV was in de 17e eeuw koning van Frankrijk. Hij woonde in een enorm paleis in Versailles. Met dit grote paleis wilde hij laten zien hoe rijk en machtig hij was. Lodewijk XIV was een absoluut vorst, dat wil zeggen dat de koning alle macht had. De konings wil was wet!

Waarom noemen we Lodewijk XIV ook wel de Zonnekoning? Wat hield zijn politiek in? Hoe zag zijn paleis in Versailles eruit?

De jonge jaren van Lodewijk XIV

Lodewijk XIV werd geboren in 1638 en is gestorven in 1715 en is dus 77 jaar geworden, een hele leeftijd voor die tijd.  Toen Lodewijk XIV nog maar 5 jaar oud was, overleed zijn vader Lodewijk XIII. Lodewijk XIV kon op dat moment natuurlijk nog niet het land regeren. Mazarin, die op dat moment een soort minister – president was van het land, nam toen tijdelijk de macht over. Toen hij uiteindelijk in 1661 overleed, werd Lodewijk XIV koning van Frankrijk

Standbeeld van Lodewijk XIV voor het paleis van Versailles
Standbeeld van Lodewijk XIV voor het paleis van Versailles

Zonnekoning

Lodewijk XIV wordt ook wel de Zonnekoning genoemd, in het Frans ‘Le Roi Soleil’.  Niet omdat hij het zonnetje in huis was, maar omdat hij zichzelf als middelpunt zag. Alles moest om hem draaien, hij was het middelpunt. Net als de zon.

Louvre

Voordat Lodewijk XIV verhuisde naar het enorme paleis in Versailles, woonde hij in het Louvre. Het Louvre werd vanaf de Middeleeuwen tot en met de verhuizing van Lodewijk XIV gebruikt als koninklijk paleis. Nu is het een bekend museum geworden, over de hele wereld komen er mensen speciaal naar dit museum toe. Eén van de bekendste schilderijen hangt hier, de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Het Louvre in Parijs. In de tijd van Lodewijk XIV stond de glazen piramide er nog niet, die staat er pas vanaf 1989 en werd ontworpen door Ieoh Ming Pei.

Het Louvre in Parijs. In de tijd van Lodewijk XIV stond de glazen piramide er nog niet, die staat er pas vanaf 1989 en werd ontworpen door Ieoh Ming Pei.

Mona Lisa van Leonardo da Vinci

Mona Lisa van Leonardo da Vinci

Versailles

Lodewijk XIV wilde een enorm paleis om zo te laten zien hoeveel macht en rijkdom hij had. Zijn vader Lodewijk XIII hield van jagen en had in de buurt van Versaille een jachtkasteel waar hij af en toe verbleef. Toen hij was overleden heeft Lodewijk XIV het jachtkasteel geerfd. Lodewijk XIV liet het jachtkasteel steeds meer verbouwen, ook verbleef hij er graag. Uiteindelijk is het jachtkasteel zo verbouwd dat het zelfs nu nog één van de grootste kastelen is. We noemen Versailles in praktijk meestal een paleis, maar eigenlijk is het een kasteel. In Frankrijk heet het ook le Chateaux de Versailles.

Versailles 3

Behalve dat het bouwen van het paleis van Versailles enorm veel geld gekost heeft, heeft het ook gezorgd voor veel werkgelegenheid in Frankrijk.

spiegelzaal in versailles

De spiegelzaal in Versailles

Ook het park dat bij Versailles hoort is enorm.

Ook het park dat bij Versailles hoort is enorm.

Scheiding kerk en staat

Aan het eind van de Middeleeuwen kregen koningen steeds meer macht. Voorheen lag alle macht bij de paus. Maar na de scheiding van kerk en staat kreeg de koning meer macht. De paus ging alleen nog over alle geestelijke zaken en de koning over het besturen van het land. (Lees ook het artikel: de hervorming / de reformatie)

Absolutisme

De manier waarop Lodewijk XIV regeerde noemen we absolutisme. Hij was de baas, hij had alle macht, zijn wil was wet. Het was de plicht van de bevolking om te luisteren naar de koning.

Belangrijke begrippen

Absolutisme: manier van besturen waarbij de koning alle macht heeft, bijvoorbeeld Lodewijk XIV

Democratie: manier van besturen waarbij het volk veel invloed heeft op de regering. Demos betekent volk en cratio betekent macht, letterlijk betekent dit dus –> Het volk heeft de macht

Beeldmateriaal:

3 gedachtes over “Lodewijk XIV en het absolutisme

  1. Annemieke zegt:

    Hallo Maaike, Ik ben op zoek naar een tekstbronnen over het ancien regime vanuit verschillende perspectieven (dus koning, adel (voor en tegen), geestelijkheid, bourgeoisie, boeren, verlichtte denkers). Heb jij misschien dergelijke bronnen of een idee waar ik deze zou kunnen vinden?

    Groetjes Annemieke
    (docent Montessori Lyceum Groningen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.