Maak je eigen blog

maak je eigen blog

Steeds meer mensen hebben een eigen website of blog. Sommige blogs zijn enorm populair en trekken honderden of zelfs duizenden bezoekers per dag. Denk bijvoorbeeld maar aan Mascha van Beautygloss, zij heeft er zelfs haar beroep van gemaakt en verdient er geld aan. Hoe maak je je eigen website of blog?

Voordat je begint met het maken van een eigen website of blog is het handig om alvast een naam te bedenken. Houd er rekening mee dat als je je eigen naam doet, bijvoorbeeld ‘Maaike’, dat er dan al iemand voor je is geweest die deze naam al geregistreerd heeft. Het moet een originele naam zijn.

Bedenk ook alvast het onderwerp van je eigen website of blog. Je kunt er natuurlijk ook alles opzetten wat je wilt. Maar je kunt ook rekening houden met je doelgroep. Dus: voor wie is je website of blog bedoeld?

Let op: je kunt de afbeelding in dit bericht groter maken door er op te klikken.

Stap 1

Ga naar http://www.wordpress.com en klik op de oranje knop met ‘Get Started’.

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Stap 2

Nu moet je een account gaan aanmaken voor WordPress.com . Staat de pagina niet automatisch in het Nederlands? Klik dan op de knop bovenaan met ‘Nederlands’.

Kies een gebruikersnaam die uniek is. WordPress wordt door duizenden mensen over de hele wereld gebruikt. De kans is groot dat je gebruikersnaam al bestaat als je ‘Maaike’ invult. Er komt een rood kruisje in beeld als je gebruikersnaam al bestaat. Rechts staan de voorwaarden waar je gebruikersnaam of wachtwoord aan moet voldoen.

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Stap 3

Op hetzelfde formulier kun je ook al je eigen website of blog aanmaken. Je moet bij Blog adres de naam van jou blog / website invullen. Let op! Dit wordt ook het adres van jouw blog. Dus als je als naam bijvoorbeeld Maaikezijmblog kiest, dan wordt het adres http://maaikezijmblog.wordpress.com. Dus de naam van jouw website / blog en daarachter komt wordpress.com te staan.

Ook hier is belangrijk dat je uniek bent, je kunt niet dezelfde naam als iemand anders hebben. Wees origineel! Er komt een rood kruisje in beeld als je naam al bestaat.

Let op: Schrijf je wachtwoord en gebruikersnaam ergens op zodat je deze niet vergeet. Of maak een notitie aan in je mobiele telefoon.

Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Stap 4

Scrol naar beneden en klik dan op de linkse blauwe knop ‘creëer blog’ . Je kunt ook voor de rechter optie gaan, maar die kost geld. Je hebt dan meer opties en kunt ook je eigen thema maken, maar dit is meer voor professionals. Als je voor de linkeroptie gaat kost het je niets, het is helemaal gratis.

Let op: soms is het noodzakelijk dat je een link aanklikt in een bevestigingsmail.  Ga hiervoor naar je mail en klik op de link die er in staat.

Maak je eigen blog5

Stap 5

Tada! Je hebt een account en blog aangemaakt!  

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Klik in je dashboard op weergave en dan op thema's. Als je op deze afbeelding klikt kun je 'm groter maken.

Klik in je dashboard op weergave en dan op thema’s. Als je op deze afbeelding klikt kun je ‘m groter maken.

Hier kun je verschillende thema's uitkiezen die het uiterlijk van je blog bepalen.

Hier kun je verschillende thema’s uitkiezen die het uiterlijk van je blog bepalen.

Op de afbeelding hierboven zie je je ‘Dashboard’. Hier kun je je blog aanpassen, berichten plaatsen of afbeeldingen toevoegen. Eerst ga je je blog  site aanpassen aan je eigen wensen. Dit doen we door een thema uit te kiezen, niet alle thema’s zijn gratis.  Als je je eigen thema wilt maken moet je hiervoor betalen. Maar dit is helemaal niet nodig, er staan een heleboel leuke gratis thema’s die je kunt gebruiken.

Kijk tussen de verschillende thema’s en kies er één die jij mooi vindt. Je kunt het later altijd nog aanpassen als je wilt.

Stap 6

Als je het leuk vindt kun je een ‘header’ toevoegen aan je blog / site.  Dat is een plaatje aan de bovenkant van je blog / site. Kijk maar bovenaan deze site, het plaatje bovenaan met ‘Digitaal Klaslokaal’ is ook een header.

Je kunt zelf een plaatje maken en uploaden. Je kunt dit later nog veranderen als je wilt.

Maak je eigen blog 8

Stap 7

Je kunt je blog / site nog meer aanpassen als je wilt. Klik daarvoor op ‘weergave’ en dan op ‘aanpassen’. Je kunt hier de kleuren aanpassen, de titel van je site en de ondertitel. WordPress zet er zelf automatisch een ondertitel bij, kijk maar naar de afbeelding “4 van de 5 tandartsten raden je WordPress site aan”. Je kunt het zelf aanpassen als je wilt.

Vergeet niet op opslaan te klikken!

Maak je eigen blog 10

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Stap 8

Je kunt je site / blog nog meer aanpassen als je wilt. Een andere mogelijkheid om je blog / site aan te passen is het toevoegen van ‘widgets’. Widget betekent letterlijk ‘ding’ en dat is het ook eigenlijk. Zo heb je bijvoorbeeld een statistieken widget, die bijhoudt hoeveel bezoekers je op je blog / site gehad hebt. Of een twitter widget, die je koppelt aan je eigen twitteraccount en op je blog / site je laatste twitterberichten laat zien.

Kijk maar op mijn site, links en rechts zie je verschillende ‘widgets’. Links bijvoorbeeld de Facebook en Twitter widget en rechts een zoekmachine widget. Je kunt er net zoveel toevoegen als je wilt, maar let wel op dat het overzichtelijk blijft.

Probeer te experimenteren wat jij leuk vindt om te hebben op je site. Je kunt dit later altijd nog veranderen als je wilt. Je sleept de widgets die je op je site wilt naar de rechterkant van het scherm. Kijk maar op de afbeeldingen hieronder.

Toevoegen van een widget. Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Toevoegen van een widget. Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Verschillende widgets, sleep ze van links naar rechts op de juiste plek waar je ze wilt hebben. Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Verschillende widgets, sleep ze van links naar rechts op de juiste plek waar je ze wilt hebben. Klik op de afbeelding om deze groter te maken.

Stap 9

Nu is het tijd om je eerste bericht op je blog / site  te zetten!

Denk goed na wat je op blog / site zet. Zo mag je niet zomaar foto’s van iemand op internet plaatsen zonder toestemming. Let ook met persoonlijke gegevens of informatie, zet niet zomaar alles op internet. Je weet nooit wie het leest en wat mensen er mee doen.

Een bericht maken gaat bijna hetzelfde als een document in Word maken. Kijk maar naar de iconen, je kunt tekst dik gedrukt (B) maken of een kleurtje geven. Probeer het maar eens uit.

Geef je bericht ook een titel, dat staat overzichtelijker en komt ook boven je bericht te staan.

Maak je eigen blog 10

Stap 10

Als je wilt kun je ook een afbeelding toevoegen aan je bericht. Zorg ervoor dat je deze opgeslagen hebt op je computer. Het leukste is als je eigen afbeeldingen gebruikt, bijvoorbeeld foto’s die je zelf gemaakt hebt. Klik op ‘media toevoegen’ links bovenaan je bericht.

Afbeelding toevoegen in wordpress

Kies een afbeelding om te uploaden.

Kies een afbeelding om te uploaden.

Klik rechts op invoegen in bericht.

Klik rechts op invoegen in bericht.

Stap 11

Je kunt zelfs YouTube filmpjes toevoegen in je bericht. Zo kun je bijvoorbeeld liedjes erop zetten die jij leuk vindt of een grappig filmpje die je wilt delen. Of misschien heb je zelf wel een YouTube filmpje gemaakt!

Kijk maar hieronder hoe je een YouTube filmpje toevoegt:

Klik op media toevoegen en dan links op 'Voeg YouTube' toe.  Vul de zoekopdracht in om een filmpje te zoeken.  Klik daarna op het filmpje en daarna op de blauwe knop rechts onderaan 'Invoegen in bericht'.

Klik op media toevoegen en dan links op ‘Voeg YouTube’ toe. Vul de zoekopdracht in om een filmpje te zoeken.
Klik daarna op het filmpje en daarna op de blauwe knop rechts onderaan ‘Invoegen in bericht’.

Stap 12

Als je bericht klaar is druk je rechts op de blauwe knop ‘Publiceren’.

Klaar ! Nu kan iedereen je bericht lezen.

Stap 13

Het is natuurlijk leuk om erachter te komen hoeveel bezoekers jouw blog / site al gehad heeft. WordPress heeft daar iets leuks voor, in de zwarte balk bovenaan kun je namelijk de statistieken zien. Als je er op klikt krijg je een duidelijk beeld van het aantal bezoekers, je kunt dan ook meteen zien welke berichten die je geschreven hebt het populairst zijn.

Zie je geen zwarte balk? Druk dan op statistieken als je in je ‘dashboard’ bent, zie stap 5.

Klik om de afbeelding groter te maken.

Klik om de afbeelding groter te maken.

Heb je een eigen site of blog gemaakt? Laat het weten door hieronder een berichtje te sturen met het adres van je site!

Als je vragen hebt, stel ze gerust. Klik hiervoor boven in de balk op ‘vraag’.

6 gedachtes over “Maak je eigen blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.