‘Texelaars be like’ pagina op Facebook

Texelaars be like

Afgelopen tijd kom je de ‘Be like’ plaatjes steeds vaker tegen op Facebook, 9GAG of een ander Social Media netwerk. Zo ook de plaatjes van ‘Texelaars be like’. Het zijn plaatjes met een grappige anekdote of uitdrukking, herkenbaar voor Texelaars. Zo kan het gaan om iets wat Texelaars vaak van toeristen horen. Zoals bijvoorbeeld of er eigenlijk wel een middelbare school is op Texel.

Sandra Maat en Barbara Eelman zijn de makers van deze site. Eigenlijk was het een beetje begonnen als een grap. Ze waren op Social Media ook de andere ‘Be like’ pagina’s tegengekomen en het leek hen leuk om hier ook een Texelse versie van te maken. Eigenlijk alleen voor vrienden en kennissen, maar al snel werd het razend populair.

De twee wonen al jaren niet meer op Texel. Na het behalen van hun diploma op OSG de Hogeberg zijn ze gaan studeren aan de ‘overkant’, Amsterdam om precies te zijn. En daar wonen ze nu nog steeds. Als Texelaar aan de overkant merk je dat je vaak dezelfde vragen krijgt en met vooroordelen te maken krijgt. Veel situaties zijn herkenbaar voor deze Texelaars. Neem het voorbeeld van koekjes die ‘bol’ zijn. Als je dit ergens buiten Texel zegt, heeft niemand een idee waarover je het hebt!

1609555_774373045925244_424517979_n

Binnen no-time hadden Sandra en Barbara duizenden ‘vind ik leuks’ op de site. Dagelijks krijgen ze nieuwe input binnen, zelfs zo veel dat ze niet alles kunnen plaatsen. Vriendengroepen komen bij elkaar om nieuwe plaatjes te verzinnen, of er wordt aan familieleden gevraagd hoe je iets ook al weer op zijn Texels zegt. Sandra en Barbara zijn de Facebookpagina begonnen als grap, maar de site wordt steeds serieuzer. Zo roepen sommige plaatjes zelfs discussies op, zoals de vraag welke gerechten nu eigenlijk echt Texels zijn.

Binnenkort is er zelfs echte merchandise te koop van 'Texelaars be like'!  Bijvoorbeeld deze 'Boeskippe' tas.

Binnenkort is er zelfs echte merchandise te koop van ‘Texelaars be like’!
Bijvoorbeeld deze ‘Boeskippe’ tas.

Weet jij nog een echte Texelse uitdrukking? Iets dat echt bij Texelaars hoort? Of een uitspraak die je weleens gehoord hebt van mensen van de ‘overkant’? Laat het weten via de Facebookpagina! 

Weet je niet zo goed hoe je iets in het Texels schrijft? De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft een digitale versie op internet gezet van het boek “Het Tessels. Inleiding, vocabulaire en teksten” geschreven door S. Keyser en uitgegeven in 1951.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.