Film: Cyberbully

cyberbully

De film Cyberbully gaat over een onderwerp dat in deze tijd heel actueel is, namelijk pesten via social media. In de film is er gebruik gemaakt van een fictief social media platform, Cliquesters. Een soort kruising tussen Facebook en Twitter. De film behandelt de gevaren van social media en de gevolgen van pesten. Een heftige film en eigenlijk een must voor iedere tiener om te kijken.

Hoera een eigen laptop?

Taylor krijgt voor haar 17e verjaardag een eigen laptop. Zij besluit  om een profiel aan te maken op Cliquesters, iedereen heeft dat namelijk op school en zij wil natuurlijk niet achterblijven. Zij ontmoet op deze site een jongen, James. Ze heeft hem nog nooit in het echt gezien, maar toch chat ze met hem en vertelt hem veel persoonlijke informatie.

Vervelend grapje

Taylor’s broertje Eric besluit een vervelend grapje uit te halen. Hij weet het wachtwoord dat Taylor gebruikt om in te loggen op haar profiel. Samen met zijn vriendje zetten ze een vervelende seksistische tekst op haar profiel op Cliquesters. Dit heeft grote gevolgen voor Taylor.

Cyberpesten

Vanaf dat moment gaat het helemaal mis. Klasgenoten lezen de tekst die Eric op Taylor’s profiel heeft gezet en reageren hier negatief op. De meest vervelende en kwetsende opmerkingen komen voorbij. Mensen durven dit soort dingen niet altijd in het echt te zeggen, maar achter een scherm durven mensen veel meer. Helemaal als zij anoniem zijn.

Oscar Wilde schreef dit al in de 19e eeuw, toen er nog helemaal social media of internet bestond:

“Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth”

Leugens

Zelfs ‘James’ keert zich tegen Taylor, hij schrijft op internet dat hij met haar naar bed is geweest en dat hij zo een SOA heeft opgelopen. Terwijl dit helemaal dit waar is, Taylor heeft ‘James’ nog nooit in het echt gezien!

Taylor voelt zich eenzaam. Bron: www.tumblr.com

Taylor voelt zich eenzaam. Bron: http://www.tumblr.com

Steeds meer leugens

Taylor wordt steeds meer gepest door de mensen op haar school. De opmerkingen op internet over haar worden steeds erger. En hier blijft het niet alleen bij, het pesten gaat door op school. Er wordt zelfs een vreselijk filmpje over haar gemaakt en online gezet.

Taylor weet niet meer wie zij kan vertrouwen en zelfs haar eigen vriendinnen laten haar in de steek. Taylor voelt zich vreselijk eenzaam en ziet nog maar één uitweg..

Taylor besluit zelf een filmpje op te nemen. Bron: www.tumblr.com

Taylor besluit zelf een filmpje op te nemen.
Bron: http://www.tumblr.com

Taylors moeder

Behalve het verhaal van Taylor belicht de film ook de kant van Taylors moeder. Eerst heeft zij niet door hoe haar dochter gepest wordt, voornamelijk omdat dit in een online omgeving voorkomt waar zij zelf geen zich op heeft.

Stoppen!

Taylor’s moeder komt erachter dat het stoppen van het pesten nog helemaal niet zo makkelijk is. School kan niets doen, het pesten komt vooral op internet voor en dat doen de kinderen thuis. Ze voelt zich machteloos, wat kan zij doen om het pesten te laten stoppen?

Pesten via Social Media

De film is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met tieners en social media, dus voor ouders, leerlingen en docenten. Ook is het een goed begin om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Er worden in de film tips gegeven wat je kunt doen als je te maken hebt met pesten via social media.

De film is onder andere te zien via Netflix.

Beeldmateriaal

Bekijk hier de trailer:

 

3 gedachtes over “Film: Cyberbully

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.