Dag van de Grondwet: 28 maart

Grondwet

Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dat ook, is niet toegestaan.

Op 28 maart was het de dag van de Grondwet. Een goed moment om eens een dagje naar Den Haag te gaan! ProDemos heeft een route gemaakt door Den Haag waarbij de Grondwet centraal staat, het Grondwetpad. Deze route kon gelopen worden onder leiding van een gids. Speciaal voor deze gelegenheid gaf Minister Plasterk ook één van de deze rondleidingen. Er waren maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus het was even spannend of ik wel zou worden ingeloot. Een paar dagen later kreeg ik te horen dat ik één van de gelukkigen was!

Den Haag - Grondwetpad

Routebeschrijving van het Haagse Grondwetpad

Bron: www.prodemos.nl

De route van het Grondwetpad door Den Haag. Op de website van ProDemos kun je dit kaartje downloaden. Bron: http://www.prodemos.nl

//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Grondwetpad

Dag van de grondwet

Minister Plasterk was onze gids tijdens de rondwandeling door de binnenstad van Den Haag.

Dag van de grondwet

Het torentje van Mark Rutte. Het torentje werd rond de 14e gebouwd. Maar pas in 1849 werd het Torentje gebruikt als werkplek door Thorbecke.

Dag van de grondwet

Paleis Lange Voorhout. Tegenwoordig zit hier het Escher Museum. In 1845 werd het gekocht door Willem II en vanaf toen was het een koninklijk paleis.

Gevangenpoort

Dag van de grondwet

Tijdens de wandeling liepen we langs de Gevangenpoort. Hier was ik deze dag al eerder naartoe geweest. Ik was al vaker in Den Haag geweest, maar nog nooit naar de Gevangenpoort.

Vanaf het jaar 1420 werd dit gebruikt als gevangenis. Tegenwoordig geven wij in Nederland straf door iemand een langere periode op te sluiten in een cel, een boete te laten betalen of een taakstraf. De zwaarste straf die je kunt krijgen is in principe levenslang.

Het betalen van een boete of een taakstraf werd vroeger ook al als straf gebruikt. Wat wel anders was, was de lijfstraf. De vreselijkste martelwerktuigen werden gebruikt om mensen te straffen of zelfs te doden.

In de Gevangenpoort zaten de mensen in een cel te wachten tot het proces begon en er een ‘geschikte’ straf was uitgekozen.

Cornelis de Witt

Cornelis de Wit

Een van de bekendste mensen die in de Gevangenpoort heeft gezeten is Cornelis de Witt. De broer van Johan de Witt. Hij werd kwam in de Gevangenpoort terecht omdat hij ervan verdacht werd Willem III te willen vermoorden. Ondanks dat hij gemarteld werd in de pijnkelder, heeft hij dit nooit bekend.

Dag van de grondwet

Cornelis de Witt heeft in deze kamer een tijdje gezeten. Het uitzicht was niet bepaald plezierig, het keek namelijk uit op de executieplaats Het Groene Zoodje.

Martelwerktuigen

Dag van de grondwet

Brandmerken. Vroeger kregen mensen als ze een misdaad begaan hadden een brandmerk. Je kon dan aan een brandmerk zien wat iemand gedaan had. Zo werden ze getekend voor het leven. In 1854 werden de brandmerken afgeschaft.

Dag van de grondwet

Lees meer:

//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.