Griekenland en de Olympische spelen

olympische spelen

Eens in de 4 jaar worden de Olympische Spelen ergens op de wereld gehouden. In 2012 was dit in Londen en in 2016 zal dit in Rio de Janeiro gaan plaatsvinden.

In de tijd van de oude Grieken werden er ook al Olympische Spelen georganiseerd. Hoelang de Olympische Spelen bestaan weten we niet precies. De oudste archeologische vondst die we gevonden hebben stamt uit 776 voor Christus. Koroibos zou in dat jaar een hardloopwedstrijd hebben gewonnen. Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan en waarom waren deze zo belangrijk voor Griekenland?

Godsdienst

De Grieken geloofden in verschillende goden, voor allerlei soorten zaken was wel een god. De oppergod Zeus woonde met de andere goden op de heilige berg Olympus. De Grieken geloofden dat de goden beslisten over zaken als hongersnood, ziekte en het weer.

Offers

Om de Goden gunstig te stemmen brachten de Grieken de goden offers. Een offer kon bijvoorbeeld het doden van een dier op een altaar zijn, maar ook het geven van een lichamelijke prestatie. Bijvoorbeeld door een lichamelijke prestatie te leveren bij een sportwedstrijd ter ere van de Goden. Als dank voor je geleverde offer zorgden de Goden er dan voor dat je daar een beloning voor kreeg. Zo ontstonden de Heilige Spelen.

griekse goden1

griekse goden 2

Poleis

Griekenland bestond in de tijd van de oude Grieken uit verschillende stadstaatjes (poleis). Tussen deze stadstaten was concurrentie, iedere polis (stadstaat) wilde beter zijn dan de andere polis. Ook bij de Heilige Spelen was er concurrentie tussen de verschillende poleis. De Spelen werden daarom georganiseerd op neutrale grond, zodat ze tijdens de wedstrijd vooral op sport konden focussen.

Olympische Spelen

De Olympische Spelen gingen door tot het jaar 393, daarna was Olympia door verschillende overstromingen en aardbevingen niet meer dan een ruïne geworden.Pas in het jaar 1896 werd er opnieuw een Olympische Spelen georganiseerd door de Fransman de Coubertin.

olympische spelen

Belangrijke begrippen

Mythologie: alle verhalen over goden waarin dingen worden uitgelegd die voor mensen onbegrijpelijk zijn.

Olympus: Een berg in Noord-Griekenland waar volgend de Griekse Mythologie de goden wonen.

Altaar: Offertafel voor een tempel waarop een offer voor een god wordt neergelegd.

Heiligdom: Plaats of tempel waar een god wordt vereerd.

Heilige spelen: Plaats of tempel waar een god wordt vereerd.

Mythen: Verhalen over goden.

2 Bijzondere eigenschappen van de Griekse Goden:

– Zij bleven altijd jong.

– Zij waren onsterfelijk.

Een gedachte over “Griekenland en de Olympische spelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.