Etiketten plakken en vooroordelen

plaatjevooroordelen

Als je iemand voor het eerst ontmoet vorm je al snel een beeld over iemand. Soms heb je al een oordeel over iemand, zonder dat je diegene of de feiten kent. Dit kan bijvoorbeeld komen door het uiterlijk of de afkomst van iemand. Iemand kan bijvoorbeeld denken dat iemand met een donkere huidskleur crimineel is, of dat als je België komt je vast wel dom zult zijn. Wat zou je er van vinden als iemand vooroordelen over jou had? Hoe zou je daar mee omgaan?

Soms ben je ook bevooroordeeld. Dat wil zeggen dat je over diegene die je ontmoet hebt bijvoorbeeld al verhalen gehoord hebt. Je hebt je dan al een beeld van iemand gevormd zonder diegene te ontmoeten.

We hebben allemaal weleens vooroordelen over iets of iemand. Dat wij verschillende vooroordelen hebben, kan komen door je opvoeding of door bijvoorbeeld de media. Dit hoeft helemaal niet negatief te zijn, als je maar open staat en je niet te veel laat leiden door je vooroordelen. Probeer kritisch te blijven, weet je de voorgeschiedenis, ken je de feiten?

Iedereen heeft verschillende rollen. Zo ben je bijvoorbeeld leerling op een middelbare school, maar tegelijkertijd ben je ook zoon / dochter en ben je ook nog eens kassamedewerker bij de Action. Net zoals bijvoorbeeld een politieagent die jou een bekeuring geeft. Hij is ook gewoon een persoon, bijvoorbeeld vader, buurman of klant in een winkel.  Je verwacht bij een bepaalde rol ook bepaald gedrag. Stel dat die politieagent zich zelf niet aan de verkeersregels houdt. Hoe zou je dat vinden?

europe-according-to-the-united-states-of-america

Grafisch ontwerper Yanko Tsvetkov heeft meerdere kaarten gemaakt, hierop vind je vooroordelen over verschillende landen.

Belangrijke begrippen:

Beeldvorming: je vormt een beeld van iets of iemand. Zo’n beeld van iemand heeft te maken met normen en waarden.

Vooroordeel: een oordeel over iets of iemand zonder dat je diegene kent.

Stereotype: Eeen beeld dat je van een hele groep mensen hebt.

Etiketten plakken: een beeld dat je een van een bepaald persoon of groep hebt. Als je je te veel laat leiden door vooroordelen is de kans groot dat je een verkeerd beeld van iemand krijgt.

 Rolgedrag: het gedrag dat anderen van jou in een bepaalde situatie verwachten. Bijv. in je werk dat je mensen met U aanspreekt. Iedereen heeft verschillende rollen, de ene keer ben je kind van je ouders, de andere keer leerling, de andere keer klant in een winkel en de andere keer vriend of vriendin van iemand bijvoorbeeld. Een agent die jou een bekeuring geeft, is ook een gewoon persoon, bijvoorbeeld vader / buurman of voetballer.

Roldoorbrekend gedrag: ander gedag dan wat je van iemand verwacht.

Beeldmateriaal
Uitzending: Het grote racisme experiment  (Uitzending van 7 – 11 – 2013, sociaal experiment )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.