Alexander de Grote

alexander de grote

Het schijnt dat Julius Caesar en Napoleon beiden geinspireerd waren door Alexander. Ze zouden allebei een biografie van Alexander in hun bezit gehad hebben. Waarom zouden ze dat gehad hebben? Wat heeft Alexander eigenlijk bereikt? Welke gebieden heeft hij allemaal veroverd?

Wie was Alexander de Grote?

Alexander de Grote werd geboren in het jaar 356 voor Christus, in het jaar 323 voor Christus overleed hij. Hij was de zoon van de Macedonische koning Philippus en zijn moeder was prinses Olympias. Het verhaal gaat dat niet koning Philippus de vader van Alexander is, maar oppergod Zeus.

Moord?

In het jaar 336 voor Christus overlijdt koning Philippus en neemt Alexander de macht over. Al snel werd er gezegd dat Alexander samen met zijn moeder Olympias zijn vader koning Philippus vermoord zou hebben. Dit is nooit bewezen. Wel weten we dat Alexander zijn vader na zijn dood opvolgde Al snel veroverde hij verschillende Griekse staatjes (poleis).

korte tijdlijn Alexander de Grote

Veroveringen

Hij trok met een enorm leger Azië binnen en begon een oorlog tegen de Perzen en veroverde daar veel gebieden. Zie onderstaande afbeelding:

Het rijk van Alexander de Grote

Het rijk van Alexander de Grote

Multiculturele samenleving

Alexander de Grote heeft ook gezorgd voor de eerste ‘multiculturele’ samenleving. Hij wilde van Griekenland en Perzië één groot rijk maken, een Grieks – Perzische mengcultuur.  Hij stichtte nieuwe staten en liet zijn soldaten trouwen met vrouwen uit de veroverde gebieden.

Eén van de beroemdste staten die Alexander gesticht heeft is Alexandrië.

Hellenisme

De Griekse taal en cultuur verspreidde zich steeds meer. Alexander maakte de Griekse taal de officiële taal, in ieder geval voor hoge functies. De handel verspreidde zich steeds meer.Om de handel te bevorderen voerde hij één munt in. We noemen dit hele proces van culturele aanpassing in die veroverde gebieden Hellenisme (met een makkelijk woord: vergrieksen) Dat woord komt van Hellas, de oude naam van Griekenland.

hellenisme

Alexander had heel graag India veroverd, maar zover heeft het nooit kunnen komen. Hij sterft namelijk in 323 voor Christus, op 33 jarige leeftijd.

Deze afbeelding is gemaakt in 1550 door Hans Sebald Beham en is te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam

Deze afbeelding is gemaakt in 1550 door Hans Sebald Beham en is te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam

Bucephales

Het paard van Alexander de Grote heette Bucephales (betekent Runderkop) Het zou een onhandelbaar paard geweest zijn, knechten van de Macedonische koning Philippus zouden geprobeerd hebben hem te temmen, maar niemand slaagde hier in. Tot dat Alexander het probeerde, hij zou Bucephales getemd hebben. Zijn paard heeft hem in al zijn strijdtochten bijgestaan, tot dat hij uiteindelijk in 326 voor Christus overleed. Ter ere van zijn paard vernoemde Alexander een staat naar hem, Bucephala (nu Jhelum).

Belangrijke begrippen:

Cultuur: alles wat mensen bedenken, geloven, maken en doen. Hoe de mensen leven en denken.

Hellenisme: het vergrieksen van de bestaande cultuur. De bestaande cultuur steeds meer Grieks maken, de Griekse cultuur verspreiden.

Beeldmateriaal:

Documentaire over Alexander de Grote met Nederlandse ondertiteling.

In 2004 is er een Hollywood film over Alexander de Grote uitgekomen, met Colin Farrell als Alexander en Angelina Jolie als moeder Olympias.

2 gedachtes over “Alexander de Grote

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.