Napoleon

Napoleon plaatje

Napoleon is één van de meest bekende historische personen. Iedereen kent wel de afbeelding waar hij bijvoorbeeld met zijn steigerende paard Marengo op staat. Napoleon was een belangrijke legeraanvoerder, waar wij veel aan over gehouden hebben. Denk bijvoorbeeld alleen al aan onze achternamen, die hebben wij ook te danken aan Napoleon.

Plaatje van Napoleon

Wie was Napoleon?

Napoleon werd geboren in het jaar 1769 op Corsica. Hij had veel ambitie, hij wilde van Frankrijk een wereldmacht maken. Het verhaal gaat zelfs dat hij Alexander de Grote als zijn voorbeeld zag en hij van hem een biografie op zijn nachtkastje had liggen.

Keizer Napoleon

Napoleon pleegde in 1799 een staatsgreep en uiteindelijk werd hij in 1804 keizer. Hij veroverde steeds meer landen, de leiding gaf hij dan aan zijn familieleden. Zo gaf hij zijn broer Lodewijk Napoleon de macht in Nederland.

 

 

 

Veroverde gebieden van Napoleon. Bron: tijdgeest.eu

Veroverde gebieden van Napoleon. Bron: tijdgeest.eu

Italiaanse veldtocht

“Soldaten! Gij hebt in veertien dagen zes overwinningen bevochten, 21 vaandels, 50 kanonnen, verschillende vestingen en het rijkste gedeelte van Piemont veroverd; gij hebt 15.000 gevangenen gemaakt en meer dan 10 000 man gedood en verwond.

Gij hebt veldslagen gewonnen zonder kanonnen, gij zijt rivieren overgegaan zonder bruggen, hebt inspannende marsen afgelegd zonder schoenen, gebivakkeerd zonder brandewijn en vaak zonder brood. Alleen de soldaten der vrijheid waren in staat, dat te verduren, wat gij verduurd hebt. Soldaten, daarvoor dank ik U.”  Napoleon Bonaparte, aan het begin van de Italiaanse veldtocht, 27 Maart 1796. Napoleon was in 1796 generaal van het Franse leger dat in Italië tegen de Oostenrijkers vocht.

Barre tocht naar Rusland

Napoleon heeft niet alleen maar landen veroverd, bij Rusland werd hij verslagen. Dit heeft aan heel veel soldaten het leven gekost. Alleen al de tocht naar Rusland toe kostte al velen levens. In 1814 werd Napoleon verslagen en werd hij verbannen naar het eiland Elba. Hij krabbelde weer op en begon weer opnieuw.

Slag bij Waterloo

Uiteindelijk werd Napoleon bij de Slag bij Waterloo in het jaar 1815 definitief verslagen. Toen werd hij verbannen naar het eiland St. Helena, waar hij in het jaar 1821 stierf.

Het graf van Napoleon in Hotel des Invalides in Parijs. Je kunt het nog steeds bezoeken. Kijk goed naar de plaats van het graf. Als je onderin de koepel het graf bezoekt 'kijk je tegen Napoleon op'. Als je vanaf de bovenkant het graf bezoekt moet je juist weer knielen om het graf goed te kunnen zien.

Het graf van Napoleon in Hotel des Invalides in Parijs. Je kunt het nog steeds bezoeken. Kijk goed naar de plaats van het graf. Als je onderin de koepel het graf bezoekt ‘kijk je tegen Napoleon op’. Als je vanaf de bovenkant het graf bezoekt moet je juist weer knielen om het graf goed te kunnen zien. Bron foto: parijsismijnstad.nl

Erfenis Napoleon

We hebben veel overgehouden aan Napoleon, veel zaken die hij heeft ingevoerd gebruiken we nu nog.

 • Burgerlijke stand
 • Achternamen
 • Decimale stelsel
 • Eenheid van maten
 • Wetten: Code Napoleon
 • Rechts rijden op de weg

Snoepjes

Er zijn zelfs snoepjes vernoemd naar Napoleon. Op het plasticje (cellofaan) van de snoepjes staat een afbeelding van Napoleon. De snoepjes bestaan al sinds 1912. Mensen vragen zich vaak af waarom de snoepjes Napoleon heten. Jammer genoeg is dat niet zo’n spannend verhaal. Er bestond al eerder een snoepje die vernoemd was naar Julius Caesar, Louis Jansen besloot toen om zijn nieuwe snoepje naar Napoleon te vernoemen. Ook een groot heerser!

Nieuwe wetten

Napoleon maakte ook nieuwe wetten waar iedereen zich aan moest houden.  Zijn wetboek was dan ook vernoemd naar hem, de Code Napoleon. In de wetten werd geen verschil gemaakt tussen geloof of stand.

Code Napoleon

De Code Napoleon bestond uit drie delen:

 1. Het burgerlijk wetboek (Regels voor de burgers)
 2. Wetboek van strafrecht (Wat was strafbaar?)
 3. Wetboek van koophandel (Regels voor kooplieden)

Onze Nederlandse wetten zijn hier van afgeleid.

Op de afbeelding zie je Marengo, het paard van Napoleon. Het was een klein paard, een Arabisch volbloed. Napoleon had ook geen groot paard nodig, hij was zelf ook maar klein! Zijn paard is vernoemd naar de Slag bij Marengo, die plaats vond op 14 juni 1800 tussen het Franse en het Oostenrijkse leger in Italië. Napoleon en zijn leger hadden deze strijd gewonnen en daarom vernoemde hij zijn paard hierna.

Op de afbeelding zie je Marengo, het paard van Napoleon.

Marengo

Het paard van Napoleon heette Marengo. Het was een klein paard, een Arabisch volbloed. Napoleon had geen groot paard nodig, hij was zelf ook maar klein! Zijn paard is vernoemd naar de Slag bij Marengo, die plaatsvond op 14 juni 1800 tussen het Franse en het Oostenrijkse leger in Italië. Napoleon en zijn leger hadden deze strijd gewonnen en daarom vernoemde hij zijn paard hiernaar.

Belangrijke jaartallen Napoleon

 • 1769: Napoleon wordt geboren
 • 1799: Napoleon pleegt staatsgreep
 • 1804: Napoleon wordt keizer
 • 1814: Napoleon werd verbannen naar Elba
 • 1815: Slag bij Waterloo
 • 1821: Napoleon stierf in St. Helena

Kort filmpje met uitleg

Beeldmateriaal

Napoleon Bonaparte: Generaal in het Franse leger

Klokhuis aflevering over Napoleon.

4 gedachtes over “Napoleon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.