Ervaringen Samsung Chromebook

Ervaring Samsung Chromebook

Vanaf begin januari 2014 hebben wij thuis een Samsung Chromebook. Een Chromebook is anders dan een gewone laptop en werkt met het besturingssysteem Chrome OS van Google. Het is dus geen laptop die je misschien gewend bent met Windows erop.

Een Chromebook is licht, heeft een langdurig werkende accu en is in verhouding ook nog eens goedkoop.

Maar wat is nu eigenlijk precies een Chromebook? Wat zijn de mogelijkheden of juist beperkingen? En is het geschikt om te gebruiken op school?

Voordelen en mogelijkheden

Wat als eerste opvalt is de prijs van een Chromebook. Je kunt vanaf 279,- al een Chromebook kopen, dit zijn hele andere prijzen dan een ‘gewone’ laptop met Windows erop. Hier moet je toch al snel op minstens 500 – 600 euro rekenen.

Zoals al eerder gezegd heeft een Chromebook een eigen besturingssysteem. Je werkt met applicaties van Google en slaat alles op in de cloud, GoogleDrive in dit geval. Met schijfruimte van je Chromebook heb je dan ook niet te maken, alles sla je digitaal, in de cloud, op.

Met je Google account kun je je op ieder apparaat aanmelden en heb je altijd de beschikking over je eigen bestanden. Hier hoef je natuurlijk niet persé een Chromebook voor te hebben, je kunt ook zonder gebruik van een Chromebook gebruik maken van de apps die Google aanbiedt.

Het maken van een document is geen probleem, dit doe je natuurlijk gewoon in Google Documents. Zo kun je ook snel een document delen met iemand.

Eigenlijk moet je de Chromebook zien als een laptop met alleen maar Google Chrome erop geïnstalleerd. Je kunt gebruiken maken van de webapplicaties die Google aanbiedt, verder staat er niets op de laptop.

De verschillende Google apps:

Maaike google

Klik op de afbeelding om deze groter te maken

Een groot voordeel is dat een Chromebook een accu heeft die langdurig meegaat. Als ik het vergelijk met mijn ‘gewone’ laptop, gaat mijn Chromebook gemakkelijk een hele dag mee. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je er mee doet, maar een gemiddelde schooldag van 8 uur is met een vol geladen Chromebook geen probleem.

Ook is een Chromebook snel, als je ‘m openklapt kun je meteen aan het werk. Mits je natuurlijk een internetverbinding hebt. Hij hoeft niet opnieuw opgestart te worden of updates te installeren. Met virusscanners of een firewall heb je ook niet te maken, je gebruikt namelijk alleen Chrome en de bijbehorende applicaties van Google.

In vergelijking met een ‘gewone ouderwetse’ laptop is een Chromebook super licht. Hij weegt namelijk maar ongeveer 1,1 kilogram.

Een Chromebook heeft geen ventilatie, waardoor hij muisstil is. Je hoort het niet eens als hij aan staat!

Samsung Chromebook

Nadelen

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan een Chromebook. Eén van de nadelen is dat je ‘m eigenlijk alleen maar goed kunt gebruiken met een internetverbinding. Zonder internet heb je weinig aan je Chromebook, je bent dan meteen een beetje gehandicapt. Je kunt niet op je account, kunt niet bij je bestanden en kunt niets opslaan in de cloud (GoogleDrive). Een internetverbinding is een must.

Een ander nadeel is dat er toch flink wat beperkingen zijn. Het is zoals eerder gezegd geen gewone laptop. Je kunt er geen games opspelen of programma’s op installeren. Je bent beperkt tot de applicaties die Google aanbiedt. Voordat je overgaat op het kopen van een Chromebook moet je je dit realiseren. Bedenk van te voren waar je de Chromebook voor wilt gebruiken, als dit vooral webbased applicaties zijn en de applicaties van Google zelf dan is het aan te raden om er één te kopen.

Chromebook gebruiken op school?

Qua gewicht en accuduur is een Chromebook ideaal om te gebruiken op school als docent of leerling. Ook de applicaties van Google zijn goed in te zetten op school, denk maar aan Youtube, Google Presentation of Documents.

Verder kun je natuurlijk met de internetbrowser Chrome heel veel webapplicaties gebruiken. Zoals bijvoorbeeld Quandle, Quizlet, WRTS en Socrative. Ook kunnen leerlingen en docenten snel bestanden met elkaar delen.

Zijn Chromebooks dan de oplossing om massaal aan te gaan schaffen voor school? Een zeer groot nadeel van een Chromebook is dat het geen Silverlight ondersteund. Silverlight is een soort plugin van Microsoft en gemaakt voor ondersteuning van Windows computers. Het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het afspelen van video’s (bijvoorbeeld op Uitzending Gemist). Maar het wordt ook gebruikt voor Magister.

Magister is een administratiesysteem dat op veel scholen (waaronder de school waar ik werk) gebruikt wordt. Hier worden cijfers ingezet, studiewijzers, opdrachten etc. Als je op school met je Chromebook werkt kun je dus niet bij je cijfers, je studiewijzers en kun je geen opdrachten in Magister lezen of inleveren.

Het is daarom een groot nadeel dat Magister niet werkt op een Chromebook. Je zult er dan altijd een gewone laptop of computer bij moeten houden. In de toekomst komt hier misschien nog verandering in, maar voorlopig ziet het er daar nog niet naar uit.

Update 27 – 12 – 2014

Voor leerlingen en ouders is Magister 6.0 beschikbaar. Hiermee is het mogelijk om Magister te openen op een Chromebook zonder Silverlight. Voor docenten is dit helaas nog niet het geval.

Chromebook

 

 

4 gedachtes over “Ervaringen Samsung Chromebook

 1. William de Smet zegt:

  Hoi Maaike, ik kwam al surfend terecht op jouw site omdat ik zocht op Chromebook en Texel (ik woon net 5 weken op Texel). Ik wil je toch even laten weten dat een aantal opmerkingen in jouw verhaal niet klopt. Met internettoegang werkt het makkelijker maar je kunt zeker een aantal dingen doen zonder internettoegang https://support.google.com/chromebook/answer/3214688?hl=nl. Er komen ook steeds meer apps met offline toegang. De nieuwe versie van Magister is nu omgebouwd naar HTML5 en werkt nu op alle systemen, telefoons en tablets hetzelfde). Ik heb zelf al twee jaar gewerkt met Chromebooks en Google Apps For Education. Een genot! (ik ben zelf net na 21 jaar gestopt met lesgeven). Groeten, William

  • Maaike zegt:

   Hoi William,

   Bedankt voor je reactie!

   Klopt dat je zonder internetverbinding ook een heleboel kunt doen. Maar niet de zaken die ik er op dit moment mee wil doen. Ben wel blij dat er steeds meer apps komen met offline toegang.

   Hoe zit dat precies met Magister dan? Want op mijn chromebooks (heb er 2) werkt Magister toch echt niet. Misschien dat wij op onze school nog een oudere versie gebruiken? Ik gebruik wel de bijbehorende Maestro app op mijn telefoon en tablet, maar die heeft veel minder mogelijkheden.

   Veel plezier op Texel, is echt super om hier te wonen 🙂

   Groetjes Maaike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.